ABD'nin California eyaletindeki Menlo Park bölgesinde bulunan Facebook güvenlik merkezinde sıradan bir gündü. Sosyal paylaşım sitesinin güvenlik ekibinin başındaki Joe Sullivan ve takımı, 1.3 milyar Facebook kullanıcısının her saniye gerçekleştirdiği onbinlerce işlemi takip eden güvenlik programını izliyordu. Aynı bilgisayardan ardı ardına çok sayıda hesap açılırsa, bir kullanıcının gönderdiği arkadaşlık taleplerinin yüzde 80'i sadece kadınları hedef alıyorsa ya da bir kullanıcı sürekli olarak doğum tarihini değiştiriyorsa bu program hemen alarm zillerini çalıyor ve ekip üyeleri de hemen bahsi geçen kullanıcıyı göz altına alıyordu. O gün program 77.165.109.4 numaralı IP adresi için alarm verdi. Hollanda'nın Tilburg kentinde yaşayan bir Facebook kullanıcısı 20'den fazla Facebook hesabı açmış, hepsinden birçok arkadaşlık talebi gönderiyordu. Birkaç saat içinde hesaplar, çoğu yaşı küçük kızlardan oluşan birçok arkadaşla doldu ve bu hesaplara fotoğraflar gitmeye başladı. Facebook ekibi hesapları yakından incelemeye karar verdi. Bu kullanıcının ilk Facebook hesabının "Tyler Boo" adına açıldığı tespit edildi. Güvenlik ekibi birkaç hafta boyunca hesapları takip etti. Hesapları yöneten kişinin yaşı küçük kız çocuklarını hedef seçtiğine emin olduktan sonra hemen tüm hesaplarda kullanılan isimleri ve hedef seçilen çocukları içeren bir rapor hazırladı ve ABD'de konuyla ilgili bakanlık birimine sundu.
4 AY BEKLEDİLER
Gazete Vatan'ın haberine göre ABD yönetimi zaman geçirmeden elindeki raporu Mayıs 2013'te Avrupa'daki güvenlik otoriteleriyle benzer olaylara karşı ortak çalışan İngiltere merkezli Online Çocuk Tacizine Karşı Koruma Merkezi (Child exploitation and online protection center) ile paylaştı. Onlar da tüm verileri Hollanda polisine aktardılar. Hollanda polisi, 4 ay boyunca raporla ilgili hiçbir işlem yapmadı. Dört ay sonra soruşturmaya başladığında olayın vehameti anlaşıldı ve hemen IP adresinin tespit edildiği bölgeye operasyon düzenlenmesine karar verildi. Bölge, çoğu Slovakya, Macaristan, Polonya gibi ülkelerden gelen göçmen işçilerin yaşadığı karavanların bulunduğu bir ormanlık alandı. Tam da bir çocuk tacizcisinin istediği tarzda bir yerdi. Gözlerden uzak ve korunaklıydı. Polis, sabaha karşı karavana baskın düzenlediğinde ailesi Hollanda'ya misafir işçi olarak gelen Aydın Çoban adlı Türk'ü yakaladı. Çoban'ın, 2012 yılı Eylül ayında internet üzerinden gördüğü taciz ve şantaj sonucu intihara sürüklenen ve ölümü seçmeden önce yayınladığı video YouTube'da 17.5 milyon kişi tarafından izlenen Amanda Todd (15) isimli genç kızın da 'katili' olduğu anlaşıldı.
TÜM DÜNYAYA İBRET OLMUŞTU
Anada Todd, 10 dakikalık videodaki elinde kağıtlara yazılı notları teker teker gösteriyor ve yaşadığı acıyı paylaşarak, 'Bana yardım edin' diyordu. Kanada'nın British Columbia eyaletinde yaşayan 15 yaşındaki Amanda'nın bu video ile yardım istemesine sebep olan olay, ortaokul öğrencisi genç kızın kendisini yaşıtı olarak tanıtan bir kişinin chat yaptıkları sırada, ahlak dışı isteğini belirten sözlerine olumlu cevap vermesiyle başladı. Amanda, denileni yaptı ama karşısındakinin o an videosunu çektiğinin farkında değildi. Aslında 35 yaşında olan Türk sapığı, o günden sonra hiç peşini bırakmadı. Çektiği görüntü ve fotoğrafları Amanda'nın arkadaşlarına gönderdiğinde Kanadalı kızın hayatını zehir etmişti bile. Amanda okulda küfür ve hakaretlere maruz kaldığı için 3 kez ailesiyle birlikte taşınıp okul değiştirmek zorunda kaldı. Ancak her seferinde sapığı onun yerini tespit ediyor, arkadaşlarını ve öğretmenlerini bulup yine aynı şekilde tacize devam ediyordu.
ADINA DERNEK KURULDU
Amanda sonunda çamaşır suyu içerek intihara kalkıştı. Midesi yıkanarak son anda kurtarıldı. Alkol ve uyuşturucu kullanmaya başladı. Çünkü sapığının talepleri bir türlü bitmiyordu. Sonunda YouTube'a o videoyu koyarak yardım istemeye karar verdi. Milyonlar, elinde 'Adım Amanda Todd. Kimsem yok. Birine ihtiyacım var' diyen bu çaresiz kızı izledi. Bu da sapığını durdurmayınca video yayınlandıktan 5 hafta sonra canına kıydı. Amanda'nın 2012 yılının Eylül ayındaki ölümü Kanada'da bir şok dalgası oluşturdu. Eyalet Başbakanı Christy Clark, internetten üzerinden taciz ve tehdidin büyük bir sorun olduğunu açıklayarak konuyu meclis gündemine taşıyacaklarını açıkladı. Amanda'nın adına bir dernek kuruldu. Çok üst düzey katılımlı bir anma töreni düzenlendi.