Dünyanın önde gelen güvenlik
yazılım şirketi
Symantec tarafından yayınlanan rapora göre,
spam mesajların yüzde 23'ü
Asya-
Pasifik ve
Japonya, yüzde 28'i
Ortadoğu ve
Afrika, yüzde 22'si
Güney Amerika ve yüzde 20'lik kısmı da
Kuzey Amerika'dan gönderildi.
Kaliforniya merkezli yazılım firmasının raporuna göre Ortadoğu ve Afrika
ülkelerinden yollanan spam mesajlarda düşüş kaydedildi. Daha önce 'spam kralı' kabul edilen Ortadoğu ve Afrika bölgesinin tahtını Asya Pasifik, Japonya ve
Güney Amerika'daki 'yeni prensesler' salladı.
Söz konusu dönemde kullanıcıların bilgisayarlarına gönderilen zararlı yazılımlar (malware ve phishing saldırıları) sosyal
iletişim siteleri üyelerini de tehdit etmeye devam etti.
Raporda, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki bazı hareketlerin izlendiği ve spam gönderiminde bu yılın Haziran ayına kıyasla yüzde 6'lık düşüş yaşandığı kaydedildi.
Symantec anti-spam mühendisi Dermot Harnett, Asya-Pasifik, Japonya ve Güney Amerika'nın Kuzey Amerika'yı geçtiğini ve bu ülkelerde internete bağlanma oranındaki büyük artış göz önüne alındığında aslında spam gönderim artışının çok şaşırtıcı olmadığını söyledi.
Spam oranları
Şubat 2008'den bu yana hızla artarken
Ekim 2009'a gelindiğinde spam oranı en fazla yüzde 93 ve gönderilen tüm e-postalarda ortalama yüzde 87 seviyesine ulaştı.
Geniş bant (broadband) bağlantıların devreye girmesiyle gönderim ağlarının daha dinamik hale geldiği ve dağıtımın '
enfeksiyon' kapmış bilgisayarlar yoluyla yapılmasından dolayı daha karmaşıklaştığı kaydedildi.
Ülke bazında bu yılın Haziran ve Ekim ayları kıyaslandığında
Hindistan,
Tayvan,
Tayland ve Şili'nin birden fazla basamak tırmandığı ve Vietnam'ın 13 basamak yükselerek dünyada en çok spam gönderen 3'üncü ülke olduğu görüldü.
ZARARLI YAZILIMLARA DİKKAT
Eylül'e kıyasla yüzde 0.6'lık artışla Ekim'de gönderilen tüm spam mesajların yüzde 1.9'unde zararlı yazılım vardı. Zararlı yazılımların mesaja eklenmesi ile mesajın boyutunun da ciddi oranda arttığı belirtildi.
rnek olarak en çok gönderilen zararlı spamlerden birisinin
Facebook kullanıcılarına giden ve kullanıcının şifresinin yenilendiğini belirten mesaj olduğu öğrenildi. Mesaja eklenmiş zip dosyası açıldığında zararlı bir program bilgisayara kuruluyor ve kullanıcının bilgisayarı bir Rus ağının parçası haline geliyor.
(CİHAN)