Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Otomotiv Mühendisliği Bölümü'nde bir doktora öğrencisi tarafından hazırlanan tez çalışmasında, piston silindirlerinin iç yüzeyi bor ile kaplanarak motorun ömrü 10 kat artırıldı. SDÜ Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Akçay, yaptığı açıklamada, doktora öğrencisi Mehmet Çakır'ın, ''Tek silindirli hava soğutmalı bir motorda, borlanmış dökme demir gömleğin motor performans değerleri üzerindeki etkileri'' üzerine doktora tezi hazırladığını anlattı.
Tez çalışmasında, içten yanmalı pistonlu bir motorun, silindir yüzeyini borla kaplayarak ömrünün artırılmasının amaçladığını belirten Akçay, yaklaşık 3 yıl süren deneysel çalışmalarda başarıya ulaştıklarını, silindir yüzeyinde aşağı ve yukarı hareket eden piston segmanlarının aşınmasının 10 kat azaltıldığını bildirdi.
-Ekonomik olarak büyük gelir sağlıyor-
Sürtünme kat sayısının düşürülmesinin, motorun mekanik verimini de artırdığına işaret eden Prof. Dr. İsmail Hakkı Akçay, motorların, araçların en pahalı parçaları olduğunu, motor ömrünün artmasının, araç ömrünü de artırdığını vurguladı.
Akçay, şu bilgiyi verdi:
''Silindir iç yüzeylerinin 25 mikronluk borla kaplanması, araç motorunun mekanik değerlerinin artırılması anlamına geliyor. Normal araçlarda motorun bazı parçalarının 5-10 yıldan sonra değiştirilmesi gerekebiliyor. Bu çok pahalı bir iş. Silindir iç yüzeylerinin borla kaplanmasıyla motorun ömrü, aracın ömrüne çıkarılabilmekte. Dolayısıyla bu, yapılacak masrafların sıfırlanması anlamına geliyor. Segmanların aşınmasının engellenmesiyle motorun ömrü de 10 kat artmış oluyor.''
Bor kaplamanın şimdilik silindir iç yüzeylerde kullanıldığını anlatan Akçay, projenin maliyetinin 10 bin lira olduğunu, ancak seri üretime geçilmesi halinde maliyetin düşürülebileceğini sözlerine ekledi.