Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı
Serhat Özeren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'da 647 adet aktif baz istasyonu bulunduğunu, bu istasyonlardan 586'sında
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca baz istasyonu etki alanının
elektromanyetik ölçümlerinin gerçekleştirildiğini söyledi.
Bu rakamın
baz istasyonlarının yaklaşık yüzde 90'ını kapsadığını ifade eden Özeren, ''Geri kalan yüzde 10 ise ya yeni kurulan ya da revize edilen istasyonlardandır. Bu istasyonlar da düzenli olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından denetleniyor'' dedi.
Ölçüm yapılan istasyonların yüzde 55.16'sında elektromanyetik dalga değerlerinin 0-1 volt/metre aralığında çıktığına dikkati çeken Özeren, şöyle devam etti:
''Buna göre yüzde 38.12'si 1-2 volt/metre, yüzde 8.5'i 3-5 volt/metre, yüzde 1.2'si 5-6 volt/metre ve yüzde 3.4'ü 6-8 volt/metre aralığında değer taşımaktadır. Dünyada baz istasyonları standardı Dünya
Sağlık Örgütü tarafından belirlenen limit değer 40 volt/metre iken
Türkiye'de 10 volt/metredir. Buna rağmen uygulamada yoğunluklu olarak baz istasyonu etki alan elektromanyetik değerinin 0-3 volt/metre olduğu görülmektedir. Türkiye ortalamasını da yansıtan bu değerler dünya standartlarından 4 kat daha emniyetlidir.
-''YANLIŞ BİLGİLENDİRME TEKNOLOJİ KORKUSUNA YOL AÇIYOR''-
Özeren, baz istasyonlarının cep telefonu
iletişiminin vazgeçilmez unsuru olduğunu ifade ederek, ''Kamuoyunda
radyasyon ile düşük frekanslı ışımalar birbirine karıştırılıyor. Birinin zararlı etkisi kesinleşmişken diğeri de sanki aynıymış gibi değerlendiriliyor.
Baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik dalga toplumsal bir endişeye neden oldu. Yanlış bilgilendirme teknoloji korkusuna yol açıyor. Toplumun bu korkusundan beslenenler var. Konudan uzak olan kişiler bilgi eksikliği ve yanlış bilgilerden etkileniyorlar'' dedi.
Baz istasyonunun yaydığı elektromanyetik ışımanın, izin verilen sınırın çok altında olduğunu savunan Özeren, şunları kaydetti:
''Kişiler, bu alanın zararlı olmadığının farkında olmaksızın baz istasyonlarının kaldırılmasını istiyor. Baz istasyonunun mesafe ve şiddetinin vücuda etkisinin
ihmal edilecek kadar düşük olduğu bilinse bu endişe yaşanmaz. Platform olarak kamuoyunu yeni gelişen teknolojiler hakkında bilgilendiriyoruz. Mevcut bilgi akışında zaman zaman yaşanan bilgi kirliliğini önleyerek doğru bilgiye ulaşılmasını sağlamak amacındayız. Dünyada bu alandaki gelişmeleri, araştırmaları hızla Türkiye gündemine taşıyarak bir bilgi paylaşım
platformu oluşturmayı hedefliyoruz.''
Özeren, kamuoyunu baz istasyonları konusunda doğru bilgilendirmek amacıyla çeşitli illerde konferans ve toplantılar düzenlediklerini de sözlerine ekledi.
AA