Bakanlık bunu yapana para dağıtacak!

Sanayi Bakanlığı, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında 750 projeye toplam 50 milyon lira destek verecek.

Bakanlık bunu yapana para dağıtacak!

  • Ürün geliştiren mucidin masraflarının % 75'ini devlet karşılayacak. 
  • 50 milyonluk bütçe için son başvuru süresi ise 16 Eylül
  • 750’ye ya­kın pro­je­nin Ba­kan­lık ta­ra­fın­dan des­tek­len­di­ği­ bil­dir­ildi.

Akademisyenlerin ürettiği projeler arasında milli uçak motoru da var, bozulan gıdayı bildiren buzdolapları da... Tek­no­lo­jik ürün ge­liş­tir­mek için üni­ver­si­te­le­rin ka­pı­sı­nı ça­lan iş­let­me­le­rin ya­pa­ca­ğı mas­raf­la­rın bü­yük bö­lü­mü­nün dev­let ta­ra­fın­dan kar­şı­lan­dı­ğı San-tez pro­je­si­ne baş­vu­ru­lar baş­la­dı. Üni­ver­si­te­ler­le iş­bir­li­ği ya­pan sa­na­yi­ci­le­re bu yıl 50 mil­yon li­ra des­tek ak­ta­rı­la­cak. Pro­je sa­ye­sin­de kal­bin­de pil ta­kı­lı olan­la­rın da ar­tık MR çek­ti­re­bi­le­ce­ği tek­no­lo­ji ge­liş­ti­ril­di, bo­zu­lan gı­da­la­rı anın­da bil­di­ren buz­do­la­bı üre­til­di.

Yüz­de 75’i dev­let­ten

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Sa­na­yi ve üni­ver­si­te­ler ara­sın­da­ki iş­bir­li­ği­ni ar­tır­mak ve üni­ver­si­te­le­rin ge­liş­tir­di­ği ürün­le­ri ti­ca­ri­leş­tir­mek ama­cıy­la baş­la­tı­lan San-tez pro­je­sin­de, baş­vu­ru sü­re­ci 16 Ey­lül 2013 ta­ri­hi­ne ka­dar uza­tıl­dı. Bi­lim, Sa­na­yi ve Tek­no­lo­ji Ba­kan­lı­ğı, pro­je kap­sa­mın­da ar-ge ih­ti­yaç­la­rı­nı üni­ver­si­te­le­rin ka­pı­sı­nı ça­la­rak çö­zen iş­let­me­le­re pro­je tu­ta­rı­nın yüz­de 75’i­ni hi­be ola­rak öde­ye­cek. Ba­kan­lık, bu des­tek tu­ta­rı­nı iş­let­me­le­rin he­sa­bı­na 3’er ay­lık dö­nem­ler ha­lin­de ya­tı­ra­cak.

750 pro­je 200 mil­yon des­tek

Bi­lim, Sa­na­yi ve Tek­no­lo­ji Ba­ka­nı Ni­hat Er­gün, San-Tez kap­sa­mın­da bu­gü­ne ka­dar yak­la­şık 2 bin pro­je mü­ra­ca­atı­nın ol­du­ğu­nu bun­lar­dan 750’ye ya­kın pro­je­nin Ba­kan­lık ta­ra­fın­dan des­tek­len­di­ği­ni bil­dir­di. Er­gün, en çok pro­je baş­vu­ru­su­nun ma­ki­ne ima­la­tı, en­for­mas­yon, elek­tro­me­ka­nik-elek­trik, kim­ya ve teks­til sek­tör­le­rin­den ol­du­ğu­nu be­lir­tir­ken, bu­gü­ne ka­dar yak­la­şık 200 mil­yon li­ra pro­je des­te­ği ver­dik­le­ri­ni söy­le­di.

Er­gün ay­rı­ca, des­tek prog­ra­mı kap­sa­mın­da üre­ti­le­cek Ar-Ge pro­je­le­rin­de; ma­ki­ne-do­na­nım, sarf mal­ze­me­si, hiz­met alı­mı, se­ya­hat ve per­so­nel gi­der­le­ri üc­ret­le­ri­nin Ba­kan­lık ta­ra­fın­dan kar­şı­lan­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

Ba­kan Er­gün, Ba­kan­lık ta­ra­fın­dan des­tek ve­ri­len pro­je­le­re, pro­je­nin so­nuç­lan­dı­rıl­ma­sın­dan son­ra yurt dı­şı ta­nı­tım-pa­zar­la­ma et­kin­lik­le­ri için 50 bin li­ra, yurt içi ta­nı­tım-pa­zar­la­ma et­kin­lik­le­ri için de 25 bin li­ra ol­mak üze­re top­lam 75 bin li­ra des­tek ve­ri­le­ce­ği­ni söy­le­di.

İşte SAN-TEZ projeleri

Bozulan gıdayı bildiren buzdolabı

İh­san Doğ­ra­ma­cı Bil­kent Üni­ver­si­te­si Prof. Dr. Ek­mel Öz­bay: Buz­do­la­bın­da bo­zu­lan gı­da­la­rı kul­la­nı­cı­ya anın­da bil­di­ren “A­kıl­lı Buz­do­la­bı Pro­je­si­”yle gı­da­la­rın bo­zul­ma­la­rını al­gı­la­ya­bi­le­cek ko­ku sen­sör­le­ri ge­liş­ti­ri­le­cek.


İTÜ Doç. Dr. Onur Tun­çer: Mil­li pro­je­ler için yük­sek per­for­mans­lı uçak mo­to­ru ge­liş­ti­ri­li­yor. Bu pro­je ile TE­I’­de ha­li­ha­zır­da yü­rü­tül­mek­te olan 1000 bey­gir mo­tor pro­je­si çer­çe­ve­sin­de bir çe­kir­dek mo­to­run pro­to­tip ta­sa­rı­mı ve üre­ti­mi ya­pıl­ma­sı he­def­le­ni­yor.

Ra­dar Ci­ha­zı

Ko­ca­eli Üni­ver­si­te­si Prof. Dr. Sarp Er­türk: “Ra­dar Sin­yal İş­le­me Ci­ha­zı­nın Ge­liş­ti­ril­me­si Pro­je­si­” ile kri­tik alan­lar­da yurt­dı­şı­na ba­ğım­lı­lık bi­te­cek. Yer­li im­kan­lar­la ta­sar­la­na­rak üre­til­ecek as­ke­ri plat­form­la­rın (ge­mi, uçak, araç) ve si­vil ha­va­cı­lık tra­fik kon­trol sis­tem­le­ri­nin önem­li alt sis­tem­le­rin­den bi­ri olan ra­dar vi­de­o da­ğı­tım sis­te­mi­ni sa­yı­sal ola­rak ger­çek­leş­ti­re­cek olan ra­dar sa­yı­sal sin­yal iş­le­me ci­ha­zı sa­ye­sin­de it­halata ih­ti­yaç kal­ma­ya­cak.

Kalp piliyle MR mümkün

İh­san Doğ­ra­ma­cı Bil­kent Üni­ver­si­te­si Prof. Dr. Er­gin Ata­lar: Kal­bin­de pil ta­kı­lı olan­lar da ar­tık MR çek­ti­re­bi­le­cek. Bu pro­je ile MRG ci­haz­la­rı­ tıb­bi
imp­lant­lar­la uyum­lu ha­le ge­ti­ri­le­bi­le­cek.
<< Önceki Haber Bakanlık bunu yapana para dağıtacak! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER