70 katlı gökdelen 420 metre yüksekliğinde olacak. Uluslararası müteahhit Sergei Polonsky'nin başkanlığındaki Mirax Grup'un projesi olan gökdelen, dönüşünü 1 ila 3 saat içinde tamamlayacak. Böylelikle gökdelen sürekli şekil değiştiren bir
görünüm kazanacak.
ETKİLEYİCİ FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN
Dönen gökdelene ilişkin planlar, 24 Haziran'da ABD'de
İtalyan mimar David Fisher tarafından açıklandı. Yenilikçi İtalyan mimar Dr. David Fisher,
Dubai ve
Moskova ile dünya çapında planlanan diğer yerlerde inşa edilecek
kulelerde daire boyutlarının 124 metre kare (1,330 feet kare) ile 1,200 metre karelik (12,900 feet kare) arasında değişeceğini duyurdu.
İNŞAATI 2010'DA BİTECEK
"Dynamic Tower" (Dinamik Kule) adlı binadaki daireler metrekaresi 30 bin dolardan satılacak. Daire fiyatları da 3.7 milyon ile 36 milyon dolar arasında değişecek. İnşaatı 2010'da tamamlanacak gökdelenin 700 milyon dolara mal olması bekleniyor.
ARABALAR, DAİRENİN ÖNÜNE PARK EDİLİYOR
Fisher'in verdiği bilgilere göre Dinamik Kule, sonsuz
tasarım olanakları sunuyor. Çünkü her kat bağımsız olarak dönüyor ve şekli sürekli değişen bir bina oluşturuyor.
Gökdelen sakinleri,
yatak odasında güneşin doğuşuyla uyanıp,
akşam yemeğinde
okyanus üzerinde batan güneşin manzarasının keyfini çıkarabilecek. Bu kulelerde
arabalar, özel hızlı araba
asansörleriyle yukarı çıkartarak dairenin hemen girişine park edilebiliyor. Asansör kapısı sesle aktifleşen bir
kontrol sistemiyle açılıyor ve araba özel garaja giriyor.
AYNI ZAMANDA ÇEVRE DOSTU
Gökdelen, kendi elektriğinin yanı sıra civardaki binaların elektriğini de üretebilmesi özelliğiyle çevre dostu olarak olacak. Fisher, konuya ilişkin şu bilgileri veriyor:
"Bu özellik binayı kendi gücünü sağlayan tasarlanmış ilk bina yapar. Bu başarıyı, her bir dönen kat arasına yerleştirilmiş
rüzgar tribünleri sayesinde gerçekleştirir. 80 katlı bir bina 79 rüzgar tribününe sahiptir ve bu da onu gerçek bir çevreye zarar vermeyen elektrik santrali yapar. Dinamik Kule, aynı zamanda, bir atölyeden ısmarlanmış, binanın inşasının daha kısa zamanda daha az masrafla yapılmasını sağlayan prefabrike parçalardan yapılan ilk gökdelendir. Fisher Metodu olarak bilinen bu yaklaşım, ayrıca, inşaat alanında daha az işçiye gerek duyulmasını ve böylece de inşaat masraflarının büyük oranda azalmasını sağlamaktadır. Nitekim, bir kat sadece 7 günde tamamlanabilmektedir. Üniteler, mal sahibinin ihtiyaç ve stiline göre uyarlanabilir."
İKİNCİ BİNA MOSKOVA'YA
Dr. Fisher, ayrıca Moskova için planlanan ikinci Dinamik Kule'nin şu an tasarım aşamasında olduğunu ve 2010 yılında tamamlanması planlandığını açıkladı. Dr. Fisher "Bir üçüncüsü New York'ta olması planlanan Dinamik Kulenin ; dünya çapında başka yerlerde de inşa edilmesi planlanıyor.
Kanada,
Almanya, İtalya ,
Kore ve
İsviçre dahil olmak üzere ülkelerinde Dinamik Kule inşa etmemiz için müteahhit ve kamu görevlilerinden sayısız talep aldık'' dedi.