NASA’dan yapılan açıklamaya göre, Dünya’dan 2 bin 700 ışık yılı (1 ışık yılı = 10 trilyon kilometre) uzaklıktaki Kepler-69 güneş sisteminde yer alan ‘Kepler-69c’ gezegeni, yerküreden yüzde 70 daha büyük. Kendi güneşi etrafındaki dönüşünü 242 günde tamamlayan ‘Kepler-69c’, yaşama elverişli alan içerisinde bulunuyor.
1200 ışık yılı uzaklıktaki 5 gezegenli Kepler-62 güneş sisteminde yer alan ‘Kepler-62e’ ile ‘Kepler-62f’ gezegenlerinin de Dünya’ya benzedikleri ve akıcı su barındırdıkları düşünülüyor. Kayalık bir görünümü olan ‘Kepler-62f’in Dünya’dan sadece yüzde 40 oranında daha büyük olması, onu şu ana kadar gezegenimize en yakın büyüklükteki hayata elverişli gezegen yapıyor. ‘Kepler-62e’ ise Dünya’dan yüzde 60 daha büyük.
Bilim insanları, keşfin yaşamın izlerinin arandığı gezegenler araştırmasında bir kilometre taşı olduğunu belirtiyor. Kepler görevindeki ekibin başında yer alan William Borucki, “Kepler-62e Hawaii gibi sıcak, Kepler-62f ise Alaska gibi biraz soğuk. Eğer bu gezegenlerde yaşam varsa, çok gelişmiş olmalı" açıklamasını yaptı.
CİHAN