Bundan önce de bilimadamları benzer sonuçlara varmıştı ama Science'daki son araştırma şimdiye kadarki en güvenilir verilere sahip.Çevrecileri felaket tellallığıyla suçlayan sanayi lobisine yakın kimi gruplar, bundan önceki araştırmaların bilimsel boyutunun eksik olduğunu söylüyordu.
Dünyada ortalama sıcaklıkların giderek arttığı kaydediliyor.Geçen sene -çok ufak farkla- kayıtlara başlandığından beri
tanık olunan en sıcak seneydi.Ancak bu gidişattan sanayi faaliyetlerini sorumlu tutmadan önce artan sıcaklıkların dünya tarihinde olağandışı bir durum olduğunun belirlenmesi gerek.
Bilimadamları 20'inci yüzyılda artan sıcaklıkların -en azından kuzey yarımkürede- son 1000 yıldır eşi benzeri görülmedik bir durum olduğunu geçmişte dile getirdikleri zaman, Orta Çağ'da da kuzey yarımkürenin belirli bölgelerinde aşırı sıcak dönemlerden geçildiğini belirten karşı taraf atmosferdeki
ısınma ile sanayi faaliyetleri arasında kurulan bağı sorgulamıştı.
Küresel ısınmacıları 'durumu abartmakla' suçlayan tarafa
kulak verenler arasında
Beyaz Saray da vardı.
Son araştırma küresel ısınmanın tarihsel boyutuna ışık tutarak sanayi lobisinin eleştirilerine
yanıt vermeyi amaçladı.Son bin yıl içerisinde atmosfer sıcaklığının bölgeden bölgeye gösterdiği değişim hareketi gözlendi.Varılan sonuca göre geçmişte de yer yer sıcak dönemlerden geçilmiş olsa da ilk kez 20'inci yüzyılda kuzey yarımkürenin aynı anda bir bütün olarak ısındığı görülüyor.Bu araştırma sonuçlarının önümüzdeki yıl yayımlanması beklenen uluslararası iklim değişikliği raporuna eklenmesi bekleniyor.
Bundan önceki raporda uluslararası bilimadamları 1990'ların son bin yılın en sıcak dönemi olduğu görüşünü ''muhtemel'' diye nitelendirmişti.
Panelin bu sefer hükmünü daha kesinleştirip ''çok muhtemel'' tabirini kullanıp kullanmayacağı bilim çevreleri olduğu kadar siyasetçiler tarafından da ilgiyle izleniyor.
Şayet bu ufak kelime eklemesi gerçekleşirse, küresel ısınmanın bu yüzyıldaki ciddiyeti konusunda bugüne kadar yaşanan tartışmaların çoğu artık kapanmış olacak