Gürlek,
Manisa'nın Durasallı beldesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Yuntdağı
bölgesinde
tütüncülüğü kalkındırmak ve
desteklemek amacıyla dönemin
Tekel'den sorumlu
Devlet Bakanı Ekrem Pakdemirli tarafından kurulan ve
özelleştirme kapsamında bulunan Osmancalı TEKEL Yaprak Tütün
İşletmesi tesislerinin, yarı açık tarım cezaevi yapılmak üzere bedelsiz olarak Adalet Bakanlığına devredileceğini kaydetti.
Gürlek, 139 dönüm arazide 40 bin metrekare kapalı alana sahip tesiste yarı açık tarım cezaevi bünyesinde organik tarım yapılacağını ve
küçük ölçekli fabrikalar kurulacağını söyledi.
Osmancalı Tekel Yaprak Tütün İşletmesi'nin
lojman, sosyal donatılar, su deposu ve arazisi ile yarı açık tarım cezaevi için uygun olduğunu ifade eden Sait Gürlek, projenin hayata geçirilmesiyle hem mahkumların meslek sahibi olarak yeni yaşamlarına hazırlanacağını hem de bölge insanına organik tarım konusunda yardımcı olunacağını ifade etti.
Gürlek, Manisa İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz ile devir işlemlerinin kısa zamanda yapılması için ortak çalışma kararı aldıklarını belirtti.
Manisa İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz da özelleştirme kapsamına alınan Osmancalı Tekel Yaprak Tütün İşletmesi tesislerini Manisa Özel İdaresine almak için çalışma yaptıklarını, tesisleri KOBİ niteliğinde küçük işletmelere dönüştürmek istediklerini belirterek, şöyle konuştu:
''Bölge insanının iş sahibi olması için böyle bir düşüncemiz vardı. Fakat geldiğimiz noktada, tesislerin Manisa
Organize Sanayi Bölgesine uzaklığı, projenin gerçekleşmesini uzun vadeye taşıyacağı için Manisa
Cumhuriyet Başsavcılığının projesi daha öne çıktı. Adalet Bakanlığına devir ile burada hem endüstriyel fabrikalar açılacak hem de organik tarım yapılarak mahkumların meslek edinmesi sağlanacak. Biz de projeye destek veriyoruz. Talebimizden vazgeçtik.''
Hayrullah Solmaz, çalışmaların en kısa sürede tamamlanması için Manisa
Cumhuriyet Başsavcılığı ile ortak hareket etme kararı aldıklarını bildirdi.