Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nu (CMK) hazırlayan Prof. Dr. İzzet Özgenç, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve 62 polis hakkında mahkemece verilen tahliye kararının uygulanmamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
'KRİZİN SEBEBİ SULH CEZA HAKİMLİĞİ SİSTEMİDİR'
Yaşanan skandalı yargıda kaos olduğunu belirten Prof.Dr. İzzet Özgenç, “Yargıda baş gösteren ‘kaosun' sonlandırılabilmesi, hukuka geri dönmekle mümkündür.” ifadelerini kullandı. Özgenç, yaşanan krize sulh ceza hâkimliği sistemini Anayasa'ya aykırı düzenlemelerinin neden olduğunu vurguladı. Hukuka dönüş için atılacak ilk adımın Anayasa'ya aykırı olan sulh ceza hakimlilerini düzenleyen yasa düzenlemesinin iptali olduğunu söyledi. Özgenç, Anayasa Mahkemesi'nin sulh ceza hakimlikleri ile ilgili kararını bir an önce vermesi çağrısında bulundu.
'BU HUSUS ANAYASA'YA AYKIRI'
Yürürlükte olan TCK ve CMK'ları hazırlayan ceza hukukçusu Prof. Dr. İzzet Özgenç, şahsi Twitter hesabı üzerinden önemli değerlendirmelerde bulundu. Mahkemenin verdiği tahliye kararının hukuksuz bir şekilde uygulanmaması ile başlayan kaostan çıkış yolunun hukuka dönmek olduğunu ifade etti. Sulh ceza hakimleri ile getirilen itiraz kararlara itiraz sisteminin Anayasa aykırı olduğunu belirten Özgenç, Anayasaya aykırı olan bu hususun yaşanan kaosu tetikleyen unsur olduğuna dikkat çekti.
'SULH CEZA HAKİMLİKLERİ YARGIDA KAOSU TETİKLİYOR'
Özgenç'in Twitter hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmeler şöyle: “Ceza Muhakemesi Kanununun 268. Maddesinde 18.6.2014 tarihli ve 6545 sayılı kanunla yapılan değişiklik, sulh ceza hâkimi kararlarının objektif ve efektif denetim imkanını ortadan kaldırmıştır. Bu yanlış düzenleme, yargıda “kaos” olarak değerlendirilen başka yanlışları tetiklemiştir. Yargıda baş gösteren ‘kaosun' sonlandırılabilmesi, hukuka geri dönmekle mümkündür. Hukuka geri dönüşün ilk adımı, Anayasa Mahkemesi'nce, CMK'nın 268. maddesinde yapılan söz konusu değişiklikle ilgili Anayasaya aykırılık iddiasının bir an önce karara bağlanmasıdır.”
'AYM BİR AN ÖNCE SULH CEZA HAKİMLİĞİ İLE İLGİLİ KARARINI VERMELİ'
Ceza hukukçusu Özgenç, geçtiğimiz aylarda bir kez daha Anayasa mahkemesini sulh ceza hakimliği ile ilgili kararının bir an önce vermesi çağrısında bulunmuştu. Özgenç'in eski değerlendirmeleri şöyle: “Bir hakimin kararı ancak bir üst mahkeme tarafından denetlenebilir. Hukukta, "kanun yolu" denetimi ancak bir üst merci tarafından yapılabilir. “Ben senin kararını (denetleyeyim ve) tasdik edeyim; sen de benim kararımı (denetle ve) tasdik et" şeklinde eşitler arası bir denetim olamaz.”