LONDRA (CİHAN)- Ünlü yazar Sir Arthur Conan Doyle tarafından İskoçya'nın güneyindeki Selkirk kasabasındaki bir köprünün yeniden inşasına yardım için yazılan Sherlock Holmes hikayesi bir tarihçi tarafından tavan arasında bulundu.
İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre, tarihçi Walter Elliot (80), evinin tavan arasında unuttuğu Sherlock Holmes hikayesini buldu. Bin 300 sözcükten oluşan kısa hikayeyi ise Sir Arthur Conan Doyle'un, yıkılan bir köprünün yeniden yapımına katkı sağlamak amacıyla yazdığı ortaya çıktı.
İskoçya'daki Selkirk kasabasındaki ahşap köprü, sel sonucu 1902 yılında yıkılır. Yerel halk ise köprüyü yeniden yapacak parayı toplamak için 1904 yılında 3 günlük kermes organize eder. Kermeste ayrıca yerel halktan kişilerin yazdığı hikayelerin yer aldığı "The Book o' the Brig" isimli bir kitap da satılır. Selkirk ve çevresindeki bölgeleri ziyaret etmeyi seven ünlü yazar Sir Arthur Conan Doyle da son günün açılışı öncesi kitaba bir hikaye ekleyerek katkıda bulunur.
Uzun süredir unutulan kitabı bulan Elliot, "Sherlock Holmes: Discovering the Border Burghs and, by deduction, the Brig Bazaar" isimli hikayeyi gün yüzüne çıkardı. 48 sayfalık kitapçığın kendisine 50 yıldan uzun süre önce verildiğini anlatan Elliot, ancak son günlerde tavan arasına bakana kadar unuttuğunu söyledi.
Kitapçık Elliot tarafından yerel bir müzede sergilenmek için eski belgeleri kurcaladığı sırada bulundu. Doyle'un son hikayesi yaklaşık 80 önce basılmıştı. Bu hikaye de 80 yıl aradan sonra ortaya çıkan ilk Sherlock Holmes hikayesi.
Elliot, "Selkirk'teki ahşap köprü 1902'teki selde yıkılmıştı. Kasabanın yeni köprü yapacak parası yoktu ve 1904'te kermes yaparak para toplamak istediler. Kasabadaki herkes bir şeyler yaptı. 2 günde o dönem için iyi miktar olan 560 İngiliz sterlini toplandı. Sonunda bugün de orada olan demir köprü yapıldı." şeklinde konuştu.
Kermese Sir Arthur Conan Doyle'un da katıldığını anlatan Elliot, kitapta yer alan ve Sherlock Holmes ile Watson'un yer aldığı kısacık hikayeyi yazdığını kaydetti. Elliot, "Yazar kasabayı gerçekten çok sevmiş olmalı. Buraya kadar gelmiş, kermese katılmış ve kitaba hikaye katkısı yapmıştı." dedi.
Yaklaşık 8 santimetre genişliğinde, 25 santimetre uzunluğundaki kitap yumuşak kahverengi karton kaplamalı. Kitapta yerel halk ile birlikte Doyle'un da hikayesi bulunuyor.
"Kaç tane yaptıkları ve sattıkları konusunda hiç bir fikrim yok." diyen Elliot, "Bu kitap bende yaklaşık 40-50 yıldır bulunuyor. Ancak bana birisi vermiş olmalı, çünkü satın aldığımı hatırlamıyorum." ifadelerini kullandı.
Kitapçık Selkirk'te açılacak geçici bir müzede, Elliot'un, o dönemde yeniden inşa edilen köprüyü resmeden tablosu ile birlikte sergilenecek. CİHAN