Kahramanmaraş'ta Suriyeli 27 bin sığınmacının barındığı çadır kent için tespit edilen alan bölge halkını tedirgin etti. Çadır kentin şehir merkezine 20 kilometre uzakta bulunan Sivricehüyük Mahallesi'ne taşınacak olmasını sakıncalı gören vatandaşlar, basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdi.
Kahramanmaraş'ta 4 yıl önce ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için valilik koordinesinde, Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi'ne ait 477 dönümlük araziye 10 bin kişilik çadır kent kurulması kararlaştırıldı. Karar sonrası harekete geçen valilik ve AFAD yetkilileri, Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi yöneticileriyle görüşmeler sonucu, çadır kentin kooperatif arsası üzerinde bir yıl süreyle kalması koşuluyla protokol imzaladı. İmzaların atılmasının ardından hızlı bir şekilde tamamlanan çadır kente 4 yılda yaklaşık 27 bin mülteci yerleştirildi.
Ancak, 2014 yıl haziran ayında valilik, AFAD ve kooperatif arasında imzalan protokolün süresi dolarken, esnaf, valilikten arsanın boşaltılmasını istedi. Bunun üzerine yer arayışına giren valilik ve AFAD yetkilileri, kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Dulkadiroğlu ilçe sınırları içerisinde yer alan ve mülkiyeti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan 37 hektarlık eski mera alanında incelemelerde bulundu.
Bu durum, çoğunluğunu Alevilerin oluşturduğu bölgede huzursuzluğa neden oldu. Tepkilerine dile getirmek için bir araya gelen muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve mahalle sakinleri basın açıklaması yaparak yanı başlarına taşınılması düşünülen çadır kentin bölgede toplumsal olaylara neden olacağını ifade ettiler.
Grup adına açıklamalarda bulunan mahalle sakinlerinden Mahmut Deliter, "Sivricehüyük köyü sınırları içerisinde yapılmak istenen konteyner mülteci kampının yer tespitinin yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bu karşı çıkışımız yapılacak konteynerin mülteci kampına yerleştirilecek insanların neden buraya yerleştiriliyor gibi kaba ve gayri insani değildir. Yurtlarında yaşanan savaştan kaçan Suriyelilere 'niye' geliyorsunuz demiyoruz. 1978'te Maraş'ta yaşanan katliamın korkusunu dahi üzerinden atamamış Alevilerin yoğunlukta yaşadığı bu bölgenin tamda ortasına yapılacak olan bu kamp Alevileri ve bölgede yaşayan Sünni insanları da rahatsız etmektedir. Yetkililere sesleniyoruz; yapılması düşünülen konteyner mülteci kampının bizde yarattığı korku ve tedirginlik sonucu, yer konusunun tekrar düşünülmesini talep ediyoruz." diye konuştu.
CHP Onikişubat İlçe Başkanı Ünal Ateş ise "Bu kampın Sivricehüyük köyü sınırları içerisine kurulması yanlış. Suriye'de mezhep savaşından kaçan insanları siz getirip Kahramanmaraş'ta 6-7 alevi köyünün ortasına kamp şeklinde yerleştirmeye çalışırsanız yarın bir gün bu bölgede olacak bütün olaylardan siz sorumlu olursunuz. Sivricehüyük'te yapılması düşünülen bu kamp devletin katliam yapmasına zemin hazırlayacak bir ortamdır. O yüzden bunun yanlış olduğunu ifade ediyoruz." diye ifade etti.
CİHAN