Geçen yıl Kasım ayında Isparta Yalvaç'ta 18 tarım işçisinin hayatını kaybetmesinin ardından, TBMM'de kurulan Araştırma Komisyonu'nun tarım işçilerinin sorunlarıyla ilgili hazırladığı raporun Meclis'te hiç konuşulmamasına tepki geldi. MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, komisyonun, tarım işçilerinin ulaşımdan barınmaya, sağlıktan eğitime kadar eksikleri ve çözüm önerilerini içeren raporunun Meclis'te hiç konuşulmamasının çok üzücü olduğunu söyledi. Balkız, hazırlanan, ancak bastırılıp milletvekillerine bile dağıtılamayan raporun, 4 aydır da rafta beklediğinin ortaya çıkmasının da büyük bir eksiklik olduğunu dile getirdi. Balkız, "Raporun Meclis'e getirilmesi ve milletvekillerinin görmesi gerekirdi. Son olarak Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde 13'ü kadın 15 tarım işçisinin hayatını kaybetti. Manisa'nın milletvekili olarak hazırlanan rapor ve konunun takipçisi olacağım." dedi.
CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel de komisyonun raporunun tartışılmamasına ve milletvekillerine bile dağıtılmamasına tepki gösterdi. CHP olarak daha önce kurulmasını önerdikleri ancak kuramadıkları komisyonun, Yalvaç'taki kazadan sonra kurulduğunu dile getiren Özgür Özel, "Komisyonda bulunan milletvekilleri rapor yazdı. Ancak dağıtılmadan tozlu raflarda yerini aldı. Çünkü meclisin raporu çıktı ama görüşmeye zaman olmadı. Bugüne baktığımızda pek çok konuda önemli tespitleri ve çözüme yönelik önerileri var. Ancak hiçbir tanesi kanunlaşmadı ya da mevzuat değişikliğiyle hayata geçmedi. Bu sebeple CHP grubu olarak, bir genel görüşme talebinde bulunduk. Tarım işçilerinin sorunlarıyla ilgili genel görüşme istedik. Talebimiz, meclisin bunu gündemine alması, milletvekillerinin önceki dönemde komisyon raporlarının milletvekillerine dağıtılması, milletvekillerinin bu raporu inceledikten sonra görüşleri müzakere etmesi ve rapor içeriğinde bulunan önerilerin, parti gruplarının mütabakatıyla kanunlaştırılarak hayata geçirilmesi yönündedir. Bunu sağlamak Türkiye dört bir yanından gelen 550 milletvekilinin oy isterken dillerinden düşürmediği köylülere, çiftçilere işçilere karşı vicdani sorumluluğu ve namus borcudur. Bu işin siyaseti olmaz, böyle bir konuda kalbinin değil, partisinin sesini dinleyip geri durandan da milletvekili olmaz." diye konuştu.
Manisa'daki kaza sonrasındaki tartışmaların hemen hepsi, 31 Ekim'de Isparta'nın Yalvaç ilçesinde, 18 tarım işçisinin kazada can vermesinin ardından da yaşandı. Yalvaç'taki acı kazanın, tarım işçilerinin sorunlarının çözümü için milat olması istendi ve bütün partilerin ortak desteğiyle Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Araştırması Komisyonu da Mahmut Kaçar'ın başkanlığında Mehmet Erdoğan, Önder Matlı, Mehmet Süleyman Hamzaoğulları, Muharrem Varlı, Gökhan Günaydın, Gökçen Özdoğan Enç, Ali Gültekin Kılınç, Ramazan Kerim Özkan, İlhan Demiraz, Abdullah Levent Tüzel, Süleyman Çelebi, Ali Aşlık, Mustafa Baloğlu, Mustafa Kalaycı, Ahmet Tevfik Uzun, Mustafa Bilici'den oluştu.
Kasım 2014 tarihinde kurulan komisyonun üyeleri, 4 aylık çalışması sonrasında, tarım işçilerinin yaşamlarında, ulaşımdan, barınmaya, sağlıktan eğitime kadar birçok konuda eksiklik belirleyip çözüm önerilerini sıraladı. Mart 2015 tarihinde, hazırlanıp TBMM'ye gönderilen 256 sayfalık rapor, Türkiye'nin genel seçim havasına girmesinin de kurbanı oldu. Rapor komisyon üyelerinin girişimlerine rağmen mecliste genel görüşmede, tartışılmadığı gibi, bastırılıp milletvekillerine bile dağıtılamadı. Komisyonun hazırlayıp önemli tespitlerde bulunduğu rapor, Meclis'te rafa kaldırıldı ve orada da unutuldu. Birçok toplantı, çalıştaylar ve inceleme gezilerinde, kendilerine sunulan bilgileri, belgeleri inceleyen komisyon üyeleri, tarım sektörünün en önemli işgücü olan mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin, yönetsel, mevzuat, ulaşım, barınma, sağlık, iş sağlığı ve güvenliği, eğitim, sosyal güvenlik, ücret ve çalışma ilişkileri, aracı ilişkileri, tarım işçisi kadınların yaşadığı zorluklar, çocuk işçiliği, yabancı işçi, örgütlenme ve siyasal hakların kullanımı ve sosyal çevre ile ilişkilere yönelik sorunları tespit etti. CİHAN