DİSK, KESK, TMMOB, TTB tarafından çağrısı yapılan "Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi" dün öğle saatlerinde Sıhhiye meydanında yapılacaktı. Türkiye'nin farklı illerinden binlerce kişi, "Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi" sloganıyla yapılan miting için sabah saatlerinden itibaren toplanma yeri olan Ankara Tren Garı önünde bir araya geldi. Toplanma yerinde saat 10.04'te birkaç saniye arayla 2 ayrı patlama meydana geldi. Ortalığın savaş alanına döndüğü çifte saldırıda 95 kişi yaşamını yitirdi. 48'i ağır 246 kişinin yaralandığı patlamanın ne şekilde olduğu henüz netleşmezken, canlı bomba iddası üzerinde duruluyor.
52 KİŞİNİN İSMİ BELLİ OLDU
Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nden yapılan açıklamada, Ankara'da meydana gelen patlama sonucu 95 kişinin hayatını kaybettiği, 48'i yoğun bakımda olmak üzere 246 kişinin de hastanedeki tedavilerinin sürdüğü belirtildi. Açıklamada ayrıca saldırıda hayatını kaybeden 52 kişinin de isimleri verildi.
Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın kimlik tespiti ve otopsi işlemleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülmektedir. Bu çerçevede otopsi işlemleri biten cenazeler gecikmeksizin ailelerine teslim edilmektedir. 10 cenaze ailelerine teslim edilmiştir. Bu çerçevede; Savcılık tarafından kimlik tespiti ve/veya otopsi işlemleri tamamlanan ve isimleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca koordinasyon merkezine bildirilen vatandaşlarımız: 'Abdülkadir Uyan, Metin Kürklü, Gökhan Akman, Orhan Işıktaş, Yılmaz Elmascan, Gökmen Dalmaç, Elif Kanlıoğlu, Hakan Dursun Akalın, Ersin Adsız, Ayşe Deniz, Fatma Esen, Gülbahar Aydeniz, Eren Akın, Canberk Bakış, Nizamettin Bağcı, Kasım Otur, Başak Sidar Çevik, Resul Yanar, Mehmet Ali Kılıç, Tekin Arslan, Sezen Vurmaz, Dilaver Kaharman, Umut Tan, Dilan Sarıkaya, Ali Kitapçı, İsmail Kızılçay, Muhammet Demir, Korkmaz Tetik, Onur Tan, Osman Erbasan, Emine Ercan, Vedat Erkan, Seyhan Yaylagül, Vahdettin Özgan, Selim Örs, Ali Deniz Uzatmaz, Firdevs Tat Dalmaç, Vedat Erkan, Günay Doğan, Berna Koç, Meryem Bulut, Binali Korkmaz, Feyyaz Deniz, Mehmet Zakir Karabulut, Dicle Deli, Leyla Çiçek, Ebru Mavi, Ziya Saygın, Metin Peşman, Mesut Mak, Hacı Kıvrak, Gözde Arslan.'
İşte patlama anı! | Samanyolu Haber
CESET PARÇALARI DOLDU
Patlamalar sonrası alanda tam anlamıyla panik ve izdiham yaşanırken, bütün alan, caddeler, köprü altları parçalanmış cesetlerle doldu. Çevredeki binalarda hasar oluşurken, yakınlarının ve arkadaşlarının cesetlerini görenler sinir krizi geçirdi. Ambulanslar olay yerine geç gelirken vatandaşlar kendi imkanlarıyla yaralılara müdahale etti. Pankartların içine konularak taşınan yaralılar özel araçlarla hastanelere götürüldü.
TELEFONLAR KESİLDİ
Patlamaların ardından telefonlar ve internet kesildi. İletişimin kesilmesi vatandaşların birbirlerine ulaşmasını engelledi, panik ve tepki arttı. İnsanlar alanda yakınlarını ismini bağırarak aradı. Vatandaşlar alandaki polise “Patlamadan önce güvenlik önlemi alsaydınız” diye tepki gösterdi. Alanda “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.
Vatandaşlar bir yandan ağlarken bir yandan el ele tutuşup yakınlarının ve cesetlerinin başında nöbet tuttu. Cesetlerin üzeri parti bayrakları ve pankartlarla örtüldü. Ambulanslar yetersiz kalınca, cesetler saatlerce yerlerde bekledi. Patlamanın ardından düzenleyici komite mitingin iptal olduğunu ve herkesin kendi güvenliğini alarak memleketlerine dönmesini istediklerini açıkladı.
GAZLI MÜDAHALE
Sağlık ekipleri beklenirken alana çevik kuvvet ekiplerin girmesi gerginliğe neden oldu. Polis, tepki gösteren vatandaşlara gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. Alana sıkılan su nedeniyle deliller zarar gördü. Zaman zaman havaya ateş açan polis bazı kişileri gözaltına aldı.
ÖZGÜR BASIN YÜRÜYÜŞÜ OLACAKTI
Barış mitinginde, aynı zamanda “özgür basın” yürüyüşü de gerçekleşecekti. Türkiye Gazeteciler Sendikasının da katılımcısı olduğu mitinge, 29 gazeteci platform ve bileşeni de destek veriyordu. Mitinge katılan gazeteciler, son dönem basına yönelik uygulamaları “özgür bir ülke için özgür basın” pankartı altında protesto edecekti. Patlamanın yakınında bulunan gazetecilerden yaralanan olmadı. İlk şokun ardından gazeteciler görev için alana dağıldı.
Patlama yerinde Bakanlara protesto | Samanyolu Haber
PATLAMA YERİNDE BAKANLARA PROTESTO
95 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından İçişleri Bakanı Selami Altınok, Adalet Bakanı Kenan İpek ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, inceleme yapmak üzere bölgeye gitti. Yoğun güvenlik önlemleriyle ve polis çemberinde olay yerine gelen bakanlar, vatandaşlar tarafından protesto edildi. Tepkilerden dolayı alana giremeyen bakanlar yuhalandı. Bakanlarlara pet şişe fırlatan vatandaşlar "Katil AKP" ve "Katil Erdoğan” sloganları attı. 5 dakika bile bölgede kalamayan bakanlar protestolar nedeniyle alanı terk etti.
TARİHİMİZİN EN BÜYÜK TERÖR SALDIRISI
Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özcan, Ankara’daki saldırı için “Tarihimizin en büyük terör saldırısı” dedi. 2003’te HSBC ve İngiliz Konsolosluğu saldırılarında 30, yine 2003 yılında Sinagog saldırılarında 30, 2008’de İstanbul Güngören'deki bombalı saldırıda 18, 2013 yılında Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 52 ve Temmuz 2015’te Suruç’ta yaşanan patlamada 33 vatandaşımız hayatını kaybetmişti.
Görgü tanığı Ankara'daki korku dolu o anları anlattı | Samanyolu Haber
EK ADLİ TIP MERKEZİ KURULDU
Patlamada yaralananlar, Dışkapı, Numune, Gazi, İbn-i Sina, Hacettepe, Mustafa Kemal Atatürk hastanelerine kaldırıldı. Durumu ağır olan hastalar için Gülhane Tıp Akademisi'nde görevli doktorların da göreve çağırıldığı öğrenildi. Cenazelerin kaldırıldığı Ankara Adli Tıp cenaze kapasitesi dolduğu için Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde ek adli tıp merkezi oluşturuldu. Otopsi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan takviye doktor getirildi. Cesetlere kimlik tespiti için DNA testi yapılmaya başlandı. BUGÜN GAZETESİ