Tarihi Seyri İçinde Nurdan Hüzmelerin içine Aktığı Işık Evler...

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Mayıs 27 2020
"Fikirleriyle ve ortaya koyduğu eserleriyle zamanın akışını değiştiren, ahir zamanda imana giden yola taşlar döşeyen Bediüzzaman da bu misyonu “o evlerde” icra edeceğini görerek modern çağın mescidini açmış.. O zatın ihlaslı çıkışı, o duası öyle bir dalgalanma meydana getirdi ki, dünyanın her köşe bucağında sürgün verdi.. Ve ışık evlere dönüştü..."
Sevgili dostlar, bugünlerde virüs vesilesiyle tarihte bir benzeri olmadık şekilde dünyanın büyük ekseriyeti evlerde inzivada.. Bazı yerlerde Korona virüse karşı alınan tedbirler biraz gevşetilse de pek çok yerde hala karantina kuralları geçerli..

Dünyanın büyük çoğunluğu için evler birinci yaşam alanı haline geldi. Pek çok meslek için de çalışma alanı. Çocukların dilinde “evde kal” sloganları var. Mabetler pek çok yerde hala kapalı ve ibadetler evlerde eda ediliyor.. Bu bayram namazlar evlerde kılındı genellikle..

Bu süreçte evler en çok konuşulan konuların başında geliyor.. Peki “evler” konusunda kaynaklarımızda neler var, ben de onu merak ettim ve sizin için biraz araştırayım dedim..

Yeryüzünün en kıdemli mabedine Cenabı Allah “beyti” diyor.. “Biz Beytullâh’ı insanlara sevap kazanmaları için toplantı ve güven yeri kıldık. Siz de Makam-ı İbrâhim’i namazgâh edininiz! İbrâhim ile İsmâil’e de: “Tavaf edenler, itikâfa girenler, rükû ve secde edenler için bu Evimi tertemiz bulundurun!” diye emretmiştik.” (Bakara suresi, 2,125)

İnsanlığın ikinci atası Hz. Nuh (a.s) “Ya Rabbî, beni, anamı, babamı ve evime mümin olarak girenleri, erkek ve kadın bütün müminleri affeyle. O zalimleri ise, daha da beter eyle, daha da perişan eyle!”

Semavi din mensuplarının atası, önemli bir kavşak noktada bulunan Hz.İbrahim için Cenabı Allah, içinde toplanıp insanlığı zirvede temsil ile ibadetlerini yapacakları evini, temiz tutmalarını emrediyor.. 

“Bir zamanlar, İbrahim'e Beytullah'ın yerini gösterdik ve kendisine şöyle dedik; "Bana hiçbir şeyi ortak koşma ve bu “evimi” tavaf edenler, ayakta dikilenler, rükua ve secdeye varanlar için temiz tut. "(Hac suresi, 26) 

Kur’an’da, mücadelesine her devrin zalimlerine karşı bir örnek olarak, hemen her surede yer verilen

Bu haberler de ilginizi çekebilir