Tarihi Hasankeyf'ten ölüleri almaya başladılar
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Eylül 16 2019
Çevrecilerin, aktivistlerin, duyarlı kesimlerin tüm eleştiri ve tepkilerine rağmen tarihi kent Hasankeyf yok olmaya doğru gidiyor. Ilısu Barajında su tutulmaya başlanmasıyla, suları altında kalacak olan Batman’ın tarihi Hasankeyf İlçesi için sona bir adım daha yaklaşıldı.

İlçedeki tarihi eserlerden sonra mezarlar da taşınmaya başlandı. Mezarlardaki kemikler, yakınlarının hüzünlü bakışları arasında yeni mezarlarına taşınıyor.
Zeynel Bey Türbesinin taşınmasıyla başlayan Hasankeyf’in taşınma sürecinde sona yaklaşıldı. Tarihi eserlerin önemli bölümünün ardından sıra mezarlara geldi. Su altında kalacak olan köyler ve ilçe merkezindeki mezarlar teker teker taşınıyor.
Ortadoğunews'te yer alan habere göre, önce ilçe merkezine uzak köylerdeki mezarlar taşındı. Daha sonra ise ilçe merkezindeki mezarlığa sıra geldi. Önce duyuru yapıldı. Mezarlarının taşınmasını isteyenler kaymakamlığa başvurdu. Daha sonra, talep eden ailelerin yakınlarının mezarları, taşınmaya başlandı.
İş makinaları tarafından kazılan mezarlardaki kemikler, dikkatle yerlerinden alınarak kefenlere sarıldı. Tabutlara konan kemikler, yeni Hasankeyf’te daha önce hazırlanan mezarlara nakledildi. Mezarlardaki kemikler çıkarılırken yakınları da hüzünlü gözlerle mezarın başında bekledi.
Bir yandan mezarlar açılırken, bir yandan da çıkarılan kemikler yeni yerlerine doğru yola çıkarıldı. Yeni Hasankeyf’teki mezarlığa getirilen kemikler, daha önce kazılmış mezarlara defnedildi. Su altında kalacak yerleşim birimlerindeki tüm mezarlar, ilçedeki mezarlığa nakledildi.
Anne ve babasının mezarlarını nakledilen Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz üzgün olmasına rağmen, mezarların taşınmasından teselli bulmuş. Ortadoğu News’in sorularını yanıtlayan Akdeniz, şöyle diyor:
“Babalarımız annelerimiz var. Ilısu Barajından dolayı kültür varlıklarımız, evlerimiz taşındığı gibi mezarlarımızın taşınması için elimizden geleni yapıyoruz. Çok güzel bir mezarlık yaptılar. Bizim yatır ve evliyalarımızı da unutmadık. Onlara özel bir yer yapıldı. Mezar taşındığı zaman insan biraz üzülüyor. Ama suyun altında kalmasındansa buraya getirmek bir nebze olsun üz
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Teknik güncelleme duyurusu2.Fatih Erbakan’dan KHK'lıların durumuna dikkat çekti: Aileleriyle birlikte milyonlar mağdur3.MHP'ye o il'deki tek belediye başkanı üzerinden operasyon mu çekiliyor?4.CHP’li Tan güvenlik zaafını açıkladı: İHA, Ankara’da ROKETSAN’a çok yakında düşürüldü5.Milletvekili şokta: Erdoğan'ın 1994'teki mal varlığını paylaştı diye...
6.Emekli Erdoğan Saray'da, emekli vatandaş otogarda!7.Adliyedeki büyük soygunda sıcak gelişme!8.Flaş kulis: Yandaş medya Fidan'a kapıları kapattı; Bilal Erdoğan, Erdoğan sonrasına hazırlanıyor9.Trump Maduro rejimini terörist ilan etti10.AKP iktidarı uluslararası hukuku tanımıyor: Nefret operasyonlarında 19 gözaltı kararı

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER







