Tarihi hanın kurtarma kazısında mahkûmlar çalıştırılıyor


Edirne Selimiye Camii meydanındaki tarihi Yemiş Kapanı Hanı kurtarma kazısında mahkumlar işçi olarak çalıştırılıyor.

Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan Selimiye, 29 Haziran 2011 tarihinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde girdi. 430 yıl bir geçmişe sahip olan caminin listeye girmesinden sonra belediye Selimiye'nin önündeki alanda çevre düzenlemesi yapmak istedi. Bunun için bir proje yarışması düzenlendi. Yarışma sonucunda birinci olan proje hayata geçirilmek istendi. Ancak düzenlemenin yapılacağı alanın altında Selimiye'den 13 yıl sonra inşa edilen tarihi Yemiş Kapanı Hanı'nın temelleri bulunuyordu.
Bu nedenle Koruma Kurulu'na takılan alan çalışmasına ara verildi. Aradan 4 yıl geçtikten sonra Valilik, Belediye ve Koruma Kurulu uzlaştı.

Uzlaşmanın ardından alanda bulunan Yemiş Kapanı Hanı kurtarma kazına yeniden başlandı. Kazı çalışmalarında çalıştırılmak üzere İş-Kur tarafından 50 işçi tahsis edildi. Tüm ihtiyaçları kurum tarafından karşılanan işçilerin tahsis süreleri doldu. Tahsis edilen işçiler geri çekildi. Alanda kazı çalışmalarının aksamaması için Edirne Valisi Dursun Ali Şahin devre girdi. Şahin'in devreye girmesiyle birlikte Edirne Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan 50 hükümlü işçi olarak kazı alanına getirildi.

Başlarında ceza infaz memurlarının olduğu mahkûmlar, turuncu elbiseleriyle kurtarma kazısında kazma kürek sallıyor. Sabah mesainin başlamasıyla birlikte alana getirilen mahkûmlar mesai bitiminin ardından yeniden cezaevinin yolunu tutuyor. Bu konudan önerinin kendisinden geldiğini belirten Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, proje kapsamında mahkûmların topluma kazandırıldığını belirtti. Mahkûmların Selimiye Camii'nin önündeki tarihi alanın gün yüzüne çıkartılması için çalıştığını kaydeden Vali Şahin, "Bu öneri benden geldi. Birincisi mahkûmların sigortası çok cüzi bir miktara gelerek ödenecek, ikincisiyse topluma kazandırma yönünden faydası olacak." dedi.

İşsizliğin yoğun olduğu bir dönemde mahkûmların çalıştırılmasını bazıları tarafından kınanabileceğini vurgulayan Şahin, "Bu insanları da topluma kazandırmamız lazım. 50 mahkûm 1,5 ay burada çalışarak kendileri de sosyal kazanç sağlamış olacak." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER