Devlet arşivleri “Atatürk’ün vasiyeti arşivlerde yok” dedi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “vasiyet yok” yanıtını skandal olarak nitelendirdi.
Candan şöyle devam etti: “ Bugün öğrendiğimiz ülkemizin kurucusu Atatürk’ün vasiyetinin devlet arşivlerinde bulunamadığıdır. Sulh hukuk mahkemeleri Devlet arşivlerine vasiyeti teslim ettiğine dair cevabı var. Yalnız Devlet arşivleri yok diyor. Bu tüm Ülke açısından skandaldır, Ülkenin kurucusunun el yazısı ile yazdığı vasiyetin olmadığını söylüyorlar. Vasiyetin olmaması kayıp gibi kelimeler sarf etmeleri içler acısı ve skandal bir durum. Atatürk’ün vasiyetinin ihlalinin ne boyutlarda olduğunu da gösteren bir durum. ”
Candan mahkemenin davaları ayırdığını da kaydederek, “Kaçak sarayın olduğu yerleşkede yapılan, AOÇ talanına ve AOÇ’nin vasiyetine ilişkin 6 meslek odası olarak açtığımız davanın ikinci duruşması yapıldı. Mahkeme Büyükşehir Belediyesi ile Maliye Bakanlığı ve Başbakanlığa açılan davayı ayırdı. Büyükşehir’e açtığımız davalar devam ettiği için idari davaların sonucuna göre işlem yapılacak. Maliye Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi’ne açılan davalar diğer davaların sonuçlanmasını beklerken, Başbakanlık’a açtığımız Atatürk’ün vasiyetini ihlal davasının devamlılığına karar verdi. Atatürk’ün vasiyetinin devlet arşivlerinde kaybediliyor olması, Atatürk’ün vasiyetinin ne kadar ihlal edildiğini bize göstermiştir. ” şeklinde konuştu.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve davacı Meslek Odaları avukatları, devlet arşivlerinin skandal cevabı için, mahkemeden vasiyetin elden takibini talep etti. 3. Sulh Hukuk Mahkemesi yazılı olarak, Atatürk’ün vasiyetinin 6 Eylül 1938 gününde kayıtlı el yazısı ile dönemin Adalet Bakanı Oltan sungurlu tarafından Başbakanlık Devlet Arşivleri genel Müdürlüğü’ne teslim edildiği 01071 kayıt nosu ile devlet arşivlerinin zimmetine geçirildiğini ifade etti.
Başkent Dayanışması bileşenleri de adliye önünde bir araya gelerek Atatürk’ün vasiyeti ihlal davasına destek olurken, Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ercümant Çervatoğlu, ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu, Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Erkin Etike, Kavaklıderem Derneği Başkanı İsa Çapanoğlu’da davayı izleyenler arasında yer aldı.