Hakkında görev yaptığı Erciyes Üniversitesi’nde Fethullah Gülen’in tedavisi amacıyla Genetik ve Kök Hücre Tedavi Merkezi (GENKÖK) kurulmasında müdahil olduğu yönündeki iddia bulunan Batmaz, “Benim uzmanlık alanım Osmanlı Tarihi’dir. Oysa ki GEN-KÖK bir kök hücre merkezidir. Genetik bilimlerle alakam olması imkansızdır. GEN-KÖK kurulmadı” dedi.
‘GEN-KÖK MERKEZİNİN KURULDUĞU İDDİALARI ASILSIZDIR’
Batmaz, “Talimatla GEN-KÖK merkezinin kurulduğu iddiaları da yine asılsız bir iddiadır. İddiayı destekleyecek nitelikte somut bir belge ve tanık dahi yoktur. Benim uzmanlık alanım Osmanlı Tarihi’dir. Oysa ki GEN-KÖK bir kök hücre merkezidir. Genetik bilimlerle alakam olması imkansızdır” ifadelerine yer verdi.
‘ÇALIŞMA ALANIM OSMANLI DENİZCİLİK TARİHİ’
2000’li yıllardan beri Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile bağlantılı olduğu iddialarına da değinen Batmaz, “Bilim insanıyım. Uzmanlık alanım Osmanlı Deniz Tarihi. Çalışma alanlarım da Osmanlı arşivleri oldu. Deniz Müzesi’nde yaptığım çalışmaların iddianamede geçmesine anlam veremedim. Osmanlı Deniz Tarihi üzerine yurt içi ve dışında birçok sempozyum ve konferansa konuşmacı olarak katıldım. Akademik çalışma adı altında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na istediğim zaman rahatça girip çıktığım iddialarını da kabul etmiyorum. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 22 personelle irtibatım olduğu konusuna gelecek olursak, ismi geçen tüm isimler hala görevde bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Meslekten ihraç edilen bazı kişilerle fotoğrafının yer aldığının sorulması üzerine ise Batmaz, “Sempozyumlarda adet olduğu üzere program sonrası hatıra fotoğrafı çektirilir. Fotoğraf karesine sadece konuşmacılar değil çoğu zaman dinleyici ve izleyiciler de katılır” dedi.
15 Temmuz gecesi ile ilgili Akıncı Üssü’nde yakalanan ve darbeyi yöneten örgütün sivil imamlarından olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan Kemal Batmaz’ın ağabeyi de olan Şakir Batmaz’ın Ankara’daki dava dosyası yetkisizlik kararı nedeniyle Kayseri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Savcılık iddianamesinde, Şakir Batmaz’ın profesör olarak görev yaptığı Erciyes Üniversitesi’nde ‘örgütün bir numaralı ismi’ olarak bilindiği iddia edildi.
Kayseri’de, ‘Örgüt yöneticiliği’ yaptığı iddiasıyla ilk kez hakim karşısına çıkan Şakir Batmaz, hakkında yapılan iddiaları ve suçlamaları reddetti. Deniz Harp Okulu’nda seminer verdiği, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yapan komisyon üyeleri ile telefon görüşmeleri yaptığı ve Erciyes Üniversitesi’nin ‘imamı’ olduğu iddialarıyla, karşı savunma yapan Şakir Batmaz, örgüt üyesi olmadığını belirterek, beraatını istedi.
Kayseri’de yürütülen başka bir soruşturmadan beraat ettiğini ifade eden Batmaz, “Beraat kararımla birlikte, yurt dışı yasağı şartım da kaldırılmıştı. İstesem yurt dışına çıkabilirdim. Ama yurt dışına çıkmayı hiç düşünmedim. Bir gazete yazarının köşe yazısı ile yeniden gözaltına alınıp, tutuklandım” dedi.
DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme heyeti verdiği ara kararla tutuklu Şakir Batmaz’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, aralarında dönemin rektörü Fahrettin Keleştemur ve rektör yardımcısı Hasan Yetim’in de olduğu 5 tanığın daha dinlenmesine, ayrıca Deniz Kuvvetleri komisyon üyeleri ile görüşüp görüşmediğinin tespiti için HTS kayıt raporunun istenmesine ve bazı eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 28 Kasım’a erteledi.