Lavrov, Afganistan'da istikrarlı barış sağlanabilmesi için "yalnızca etnik ve çıkar gruplarını değil, ülkedeki bütün siyasi güçleri de tam olarak yansıtan gerçekten katılımcı bir hükümetin kurulması" gerektiğinin altını çizdi.
Diğer ülkelerin aksine Afganistan'ın başkenti Kabil'deki büyükelçiliğini boşaltmayan Rusya Taliban'la düzenli temaslarını sürdürüyor.
Dışişleri Bakanı Lavrov da, Afganistan'ın istikrara kavuşturulması için Taliban'la temasın önemli olduğunu vurguladı. Lavrov ayrıca bu durumun Rusya'nın 2003'ten bu yana Taliban'ı terör örgütleri listesinde tutmasını bir çelişki olarak görmediğini ifade etti.
Rusya Afganistan'da nüfuzunu kanıtlama peşinde mi?
Geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Taliban'ı resmi olarak tanımak için acelelerinin olmadığını belirtmiş, ancak görüşme içinde olmanın önemine vurgu yapmıştı. Putin ayrıca Afganistan'ın kuzeyinde IŞİD ve diğer militan grupların yarattığı güvenlik kaygısına ve uyuşturucu kaçakçılığına dikkat çekmişti.
Rusya, Orta Asya'daki eski Sovyet müttefiklerine yönelik tehditler karşısında askeri yardım sunmayı taahhüt etti ve Afganistan'a komşu Özbekistan ve Tacikistan'da bir dizi ortak tatbikat düzenledi.
Tacikistan'da bu hafta başlayan askeri tatbikatta 5 binden fazla birlik ile 700 askeri araç ve savaş uçağı yer alıyor.