Türkiye'de ilk kez Bursa'da Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) bünyesinde kurulan 'Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi'nde Divan Kurulu oluşturuldu.
İş dünyasında yaşanan hukuki problemlerin mahkemeye taşınmadan ve mahkeme sürecine göre çok daha kısa süre içerisinde ortadan kaldırılması amacıyla geliştirilen 'Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi ilk toplantısını yaptı. BTSO Hizmet Binası'nda gerçekleştirilen toplantıya BTSO Başkan Vekili İsmail Kuş, BTSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Emin Akça, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Hukuk Çalışma Kurulu Başkanı Irmak Aslan, Bursa Barosu Tahkim Komisyonu Başkanı Av. Bennar Balkaya, Arabuluculuk Derneği Başkanı Av. Dr. Gülgün Ildır ve Hukuk Danışmanı Av. Gökhan Gökhan katıldı.
Merkezin genel faaliyetlerinin ve yol haritasının belirlendiği toplantıda, Divan Kurulu Başkanlığı'na Irmak Aslan, Tahkim'den Sorumlu Başkan Yardımcılığı'na Bennar Balkaya, Arabuluculuk'tan Sorumlu Başkan Yardımcılığı'na da Gülgün Ildır getirildi. Av. Gökhan Gökhan da Divan Katibi oldu.
BTSO Başkan Vekili İsmail Kuş, gerçekleştirdikleri projelerle Türkiye'deki oda ve borsalara örnek olmayı sürdürdüklerini söyledi. BTSO'nun yine bir ilke imza atarak Türkiye'de 'Tahkim ve Arabulucuk Merkezi'ni hayata geçiren ilk oda olduğunu belirten İsmail Kuş, "Merkezi'mizde üyelerimize iş dünyasında yaşanan sorunları, mahkeme sürecine gitmeden çözme fırsatı sunuyoruz. Son olarak Divan Kurulu'muzu da oluşturduk. Divan Kurulu'muzun Bursa iş dünyası adına hayırlı olmasını diliyorum." dedi.
Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi Divan Kurulu Başkanı Irmak Aslan da Bursa iş dünyasının hukuki uyuşmazlıklarında yaşadıkları problemleri ortadan kaldırdığını söyledi. Aslan, "Arabulucular, tarafları dinleyerek, müzakereye teşvik ediyor. Bu sayede iş dünyası, dava yoluna gitmeden yetkili mahkeme ilamı ile sorunlarını çözebiliyor. Projenin hayata geçmesinde bizlere liderlik eden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İbrahim Burkay'a ve Yönetim Kurulumuzun kıymetli üyelerine teşekkür ediyorum." diye konuştu.
UZLAŞMA ORANI YÜZDE 98,2
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı'nın verilerine göre, uygulamanın başladığı 2013 yılının Kasım ayından 2015 yılının Ağustos ayına kadar Tahkim ve Arabuluculuk yöntemiyle 719 uyuşmazlık dosyası görüldü. İşçi-işveren alacağından mal paylaşımına, kira sözleşmesinden taşınmaz taksimine 704 dosya uzlaşmayla sonuçlandırılırken, başarı oranı yüzde 98,2 olarak kaydedildi. CİHAN