Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Türkiye'de çoğunluğu Suriyeli 460 bin dolayında eğitim çağındaki çocuk bulunduğunu belirterek, bunların eğitimi için Suriyeli öğretmenlerden yararlanacaklarını söyledi.
Yabancı öğrencilere verilen eğitim öğretim hizmetleri ile alakalı çalıştay Bursa Havva Aslanoba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirildi. Çalıştaya Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya, Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları, UNICEF temsilcileri ile çeşitli kamu kurumları ve yerel yönetimlerle birlikte sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Yabancı öğrencilerin eğitimine yönelik açıklamada bulunan Yusuf Büyük, Türkiye'de 460 bini bulan eğitim çağındaki, çoğunluğu Suriyeli öğrencinin eğitim öğretime kazandırılması için çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarınım söyledi. Bu öğrencilerin kendi dilleri ve kültürleri ile eğitime devam etmesi için UNICEF'le projeler geliştirilen anlatan Büyük, bunların eğitimi için sayıları 11 bini bulan Suriyeli öğretmenler de yararlanacaklarını kaydetti.
Bu aşamada bazı devlet okullarından da faydalanacaklarını belirten Büyük, Saat 16:00'dan sonra boşalan bu okullarda Suriyeli öğretmelerin vereceği 4'er saatlik derslerle Suriyeli öğrencilerin sisteme alınacaklarını, bunun için yeni bir mevzuat oluşturdukları ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyük, ülke genelinde 70'in üzerinde geçici eğitim merkezi oluşturduklarını belirterek, Suriyeli öğretmenlerin kendi dil ve müfredatlarıyla verdikleri eğitimi Türkçe dersleriyle de takviye ettiklerini kaydetti.
BURSA'DA 21 BİN SURİYELİ ÇOCUK
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Uzmanı Selman Işık da, Bursa'daki 21 bini bulan okul çağındaki Suriyeli öğrencinin sisteme dahil edilmesi için çalışacaklarını söyledi. Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya da, Suriyeli öğrenciler için Bursa'da yapılan eğitim faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Sadece bu yıl bin 400'ün üzerinde denklik belgesi müracaatına cevap verildiğini belirten Sarıkaya, ev ziyaretleriyle Suriyeli öğrencilerin okullara kaydedildiğini söyledi. Türkçe bilmeyenlere ise TÖMER'de kurs verildiğini anlatan Sarıkaya, ihtiyaç bulunan bölgelerde ise geçici eğitim merkezleri için yerel yönetimlerle çalışacaklarını sözlerine ekledi.
CİHAN