İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası(İSTD) Ocak ayı Meclis toplantısında, geçtiğimiz ay içerisinde gerçekleştirilen Hatay İş Dünyası Çözüm Buluşması ve Suriyeli mültecilerin çalışma ve iş durumu konuları da ele alındı.
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz toplantının başında yaptığı konuşmasında Hatay İş Dünyası Çözüm Buluşması Toplantısının önemine vurgu yaparak, "Suriyeli misafirlerimizin bölgemizde yoğun olarak barınmasının getirdiği en önemli sorunların başında; güvenlik, eğitim, konut, istihdam ve sağlık hizmetlerinde ek hizmet ve olanak meydana getirme ihtiyacı gelmektedir. Güvenlik alanında yaşanan tedirginliğin en önemli nedeni; ülke sınırını geçen Suriye vatandaşları arasında terör, hırsızlık, gasp gibi yasa dışı faaliyetlerde bulunanların mevcudiyeti ve suç işleme oranının artma tehlikesidir. Ülkelerine dönmeleri orta vadede pek mümkün görünmeyen Suriyeli misafirler için kalıcı çözümler üretmek adına ekonomik ve sosyal hayata adaptasyonlarını sağlayıcı projeler ve çözümler üretilmelidir." dedi.
EROL AYGEN: AVRUPA'DAN GELECEK 3 MİLYAR EURO İLE SURİYELİLERE İŞ İMKANI
Toplantıda söz alan İTSO Meclis Başkan Vekili Erol Aygen, Avrupa Birliği'nin Şengen Anlaşması gereği, Suriyeli mültecilerin Türkiye'de kalmaları şartı ile Suriyeliler için Türkiye'ye Haziran 2016 yılında 3 milyar Euro yardımda bulunacağını belirterek, İTSO tarafından hazırlanacak proje ile Suriyeli mültecilerin doğu illerinde hazine arazileri üzerinde kurulacak işletmelerde ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlayarak istihdam oluşturabileceklerine dikkat çekti. Aygen şunları söyledi: "3 milyar Euro bize 2016 Haziran ayına kadar verilecek. Peki 3 milyarı ne yapacağız. Bu kadar insanı ne yapacağız. Var mı bir proje, ben duymadım. Süreç çok az kaldı. 5 ay gibi bir süre kaldı. Bir projeyi mutlaka oluşturmamız gerekiyor. Bu projede Gaziantep, Adıyaman ve çevre Ticaret Odalarından faydalanabiliriz. Şimdi 3 milyar Euro nedir, 2016 da toplam gelirlerimize bakarsak yaklaşık 582 milyar TL gelirimiz planlanmış 2016 yılında, 3 milyar Euro'yu buna oranlarsak, yaklaşık yüzde 1.7 civarında ekstradan bir para bunun karşılığında bir proje yok."
Aygen, proje ile ilgili detaylı bilgiler vererek şöyle konuştu: "Bizim bu projeyi yapabilmemiz için size önerilerimi sıralamak istiyorum. Avrupa'dan isteyeceğimiz bu para ile ilgili iyi bir proje istememiz lazım. Türkiye 35-40 yılıdır bu terör belası yüzünden tarım hayvancılık, ağaç işleri gibi birçok konularda hepsini kaybetti. İşin esprisi değil, samanı dahi ithal eder duruma geldik. Etin kilosunu Avrupa 7-8 liraya yerken, Türkiye 40-45 liraya yer duruma geldik. Burada bir sistem hatası var. Dolayısıyla hayvancılık, tarım orman gibi hizmetlerimizi geliştirebilmemiz için bu talep edeceğimiz 3 milyar Euro veriliyor biz buna 5.5 - 6 milyar talebinde yapalım. Bu projeye göre Doğu illerimizdeki hazine arazilerinin büyük bir kısmını Suriyeli bu göçmen arkadaşlara bu rehabilitasyon ve bilgi yükledikten sonra bunları oralarda arıcılık, hayvancılık, tarım gibi kesimlerde küçük kısmi teşviklerle oralarda istihdam edelim. Bu proje eğer ki İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Hatay'daki 5 tane ticaret ve Sanayi Odasıyla bir ortak deklarasyona girerlerse ve kendilerine Gaziantep, Şanlıurfa'dan destek bulurlarsa bu proje sonucunda süremiz çok kısa ve Avrupa Birliği'nin karşısına güzel bir proje ile gidersek biz tarım, hayvan ormancılık gibi konular, kaybettiğimiz istihdam alanları bunları istihdam edeceğiz, dediğimiz takdirde bu proje hayata geçirilirse, bu benim değil İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasının projesi olacak. Bu konu hem ülkemiz, hem de bölgemiz için çok önemli." CİHAN