Suriyeli bilim insanı Türkiye'yi terk ederek ABD'ye yerleşti

Okuma Süresi 2 dkYayınlanma Çarşamba, Ağustos 18 2021
Suriye’den çocuklarıyla birlikte Türkiye’ye mülteci olarak gelen ve çok zor koşullar altında yaşamını sürdürmeye çalışan 54 yaşındaki Refaai Hamo’nun hikâyesi ilk olarak ‘Humans of New York’ (HONY) adlı blog’da yer almıştı.
Eşinin ve kızının da aralarında bulunduğu yedi akrabasını bir füze saldırısı sonucu yitiren, akabinde de mide kanseri olan bilim adamının yaşadıkları kısa süre içinde sosyal medyada yayıldı.
 
OBAMA: YENİ EVİNİZE HOŞ GELDİNİZ 

Duruma eski ABD Başkanı Barack Obama da kayıtsız kalmamış ve HONY’nin Facebook sayfasında şu mesajı paylaştı: “Bir eş ve bir baba olarak yaşadığınız kayıplarınızı hayal dahi edemiyorum. Siz ve aileniz bir ilham kaynağısınız. Michigan’ın muhteşem insanlarının sizi şefkat ve hak ettiğiniz destekle kucaklayacağını biliyorum. Hâlâ fark yaratabilirsiniz. Ve hayallerinizin peşine burada düşeceğiniz için gurur duyuyoruz. Yeni evinize hoş geldiniz. Siz Amerika’yı büyük yapan şeyin bir parçasısınız.

AKTÖR NORTON DA DESTEK VERDİ

HONY’nin Facebook hesabından paylaşılan hikâyenin kendisini gözyaşlarına boğduğunu söyleyen ABD’li ünlü aktör Edward Norton da bir yardım kampanyası başlatarak Hamo’ya destek vermişti. Ünlü aktör yardım amaçlı 464 bin dolar toplamayı başarmıştı.

YAZDIĞI KİTABIN OKUTULDUĞU ÜNİVERSİTEDE DERS VEREMEDİ

Refaai Hamo, mühendislik alanında kitapları olan bir bilim adamı. Hatta yazdığı kitaplardan birinin Türk üniversitelerinde okutulduğunu fark etmiş. Ancak gerek bürokratik engeller, gerek ALES şartı, gerekse de üniversitelerin kayıtsızlığı bilim adamını işsiz bırakmış. Kirasını dahi ödemekte zorlanan Hamo facebook’taki mesa

Bu haberler de ilginizi çekebilir