Süne ile mücadelede 50 bin parazitoit hububat ekili alanlara bırakıldı

Süne ile mücadelede 50 bin parazitoit hububat ekili alanlara bırakıldı

Yozgat'ta süne haşeresiyle biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında bu yıl 50 bin adet parazitoit, hububat ekili tarım alanlarına bırakılmaya başlandı.

Yozgat'ta yaygın olarak üretimi gerçekleştirilen hububatın başak kısmındaki özsuyunu emerek verimin büyük oranda düşmesine neden olan süne haşeresiyle mücadele çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. İlkbahar döneminde 371 köyde 2 bin 500 dekar alanda süne haşeresinin hareketleri yakın takibe alındı. Süne ile biyolojik mücadele kapsamında 50 bin adet parazitoit tarım alanlarına bırakılmaya başlandı.

Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, ilkbahar döneminde sünelerin hareketlerinin izlenmeye alındığını belirterek, "13 ilçemize bağlı 371 köyümüzde 2 bin 500 dekar alanda toplamda 82 personelimiz görev yaparak, sünenin hareketini izlemiştir. Bu izlemelerden elde edilen bulgularla, mevsim sıcaklıklarının normal seyrinde gitmesi halinde haziran ayının başından itibaren rakımı düşük olan Yerköy ve Şefaatli ilçelerimizden başlanılarak kademeli olarak diğer ilçelerimizde de süne sayımları yapılacaktır. Metrekarede 7 ve üzerin nimf tespit edilen alanlarda kimyasal mücadele yapılacaktır." dedi.

Yozgat'ın Divanlı Mahallesi ile Topçu köyü arasındaki tarım alanlarına faydalı böcek salımı çalışmalarını takip eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özdemir, çiftçilerle bir araya gelerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Sünenin hububata en fazla zarar veren haşere olduğuna dikkat çekti. Özdemir, sünenin buğdayların sapa kalkmasıyla birlikte vermeye başladığı zararı, sonrasında daneleri emmek suretiyle sürdürdüğüne vurgu yaparak şunları söyledi: "Süne haşeresi buğdayların danelerindeki protein yapılarını bozarak kalitesini düşürmektedir. Emgi oranı yüzde 3,5 ve üzerine çıkarsa yemlik buğday olarak değerlendirilmektedir. Bu çiftçilerimiz açısından hem de ekonomimiz açısından ciddi kayıp anlamına gelmektedir."

Süne ile mücadele çalışmalarını planlı yaptıklarını ifade eden Özdemir, öncelikle çiftçilerin ve teknik elemanların eğitimden geçirildiğini, sonrasında da biyolojik mücadeleye başlanıldığını, buna rağmen istenilen sonuç alınamayan alanlarda ise kimyasal mücadeleye geçildiğini kaydetti. Özdemir, biyolojik mücadelede bir canlının diğer bir canlı ile yok edildiğini, ayrıca bu yıl il genelinde 50 bin adet parazitoitin kimyasal mücadele kapsamında tarım alanlarına bırakılacağını ifade etti.

'EKONOMİK ZARARI BÜYÜK'

Süne zararlısı ile mücadeledeki esas amacın, tüm mücadele yöntemlerini ve tekniklerini uyumlu bir şekilde kullanarak süne popülasyonunu ekonomik zarar seviyesinin altında tutmak olduğunun altını çizen Özdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Süne mücadelesindeki başarı sünenin doğal düşmanlarının korunması, desteklenmesi ve bu canlıların barınmaları için hububat ekiliş alanlarında ağaçlandırma çalışmaları yapılması büyük önem kazanmaktadır. Bu kapsamda 2006-2010 yılları arasında Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak toplam 173 bin 50 adet Akasya, Mahlep, Sedir ve Çam fidanlarını süne popülasyonunun yoğun olduğu alanlara dikimi yaptırdık. 2005 ila 2014 yıllarında ilimizde genelinde 935 bin adet süne yumurta parazitoitinin salımı yapılmıştır. Bu yıl ise 50 bin adet daha salım yapılarak toplamda 985 bin adet parazitoitin ilimizdeki tarım alanlarının bulunduğu alanlara salımı gerçekleştirilmiş olacaktır. Süne Yumurta Parozitoitleri süneye ait yumurtaları parazitleyerek süne popilasyonunun düşürülmesini sağlayarak 'Kimyasal Mücadele' yapılması engellenecektir."

'HAVADAN MÜCADELE YOK'

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, 2004 yılından itibaren Bakanlık tarafından alınan karar gereği süne mücadelesinde uçakla ilaçlamanın kaldırıldığını söyledi. Süne mücadelesinin yer aletleri ile yapılacak olmasından dolayı mücadele alanı içerisine giren ilçelerde eğitim çalışmalarının düzenli olarak yapıldığını hatırlatan Özdemir, eğitim çalışmalarında iş genişliği fazla olan, yüksekliği ayarlanabilen pülverizatör alımı ve çiftçilerin elindeki aletlerin tadilatının yapılması, mücadeleye hazırlanması gibi konuların anlatıldığını bildirdi.

Özdemir, "2007 yılında 6 bin dekar, 2008 yılında 121 bin dekar, 2009 yılında da 409 bin 846 dekar alanda yer aletleriyle devlet yardımı şeklinde ilaçlama yapılmıştır. 2010 yılından itibaren devlet yardımı mücadelesi kaldırılmış, yönetimli çiftçi mücadelesi şeklinde mücadeleye geçilmiştir. İl Müdürlüğü olarak bütün sürveyleri yapıp, ilaçlama eşiğinde bulunan köylerde tutanak ve ilanla ilaçlama sahalarının krokileri bildirilip, ilaç-aletle çiftçi kendi mücadelesini yapmaktadır." bilgisini paylaştı.

Faydalı böcekler, teknik personel tarafından tarım alanlarına bırakıldı. Çiftçilere, faydalı böcek bırakılan alanlarda ilaçlama yapmamaları, anızları yakmamaları konusunda uyarılar yapıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Süne ile mücadelede 50 bin parazitoit hububat ekili alanlara... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER