Sümerbank'ın tarihi basma desenleri sanal müzede sergilenecek


İZMİR (CİHAN)- Sümerbank'ın tarihe kazınan desenleri, sanal müzede ilgilenenlerin beğenisine sunulacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle uygulanacak "Dijital Tekstil Desen Arşivi ve Sanal Müze Oluşturulması" projesiyle binlerce desen arşivlenecek. Böylece Türkiye tekstil ve moda tarihinin son 50 yılı, sanal ortamda kullanıma açılacak.

Çalışma hakkında bilgi veren İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, İzmir Halkapınar Basma Sanayii Müessesesi'nin ürettiği basma desen albümlerinin, 2006 yılında eğitim amaçlı kullanılmak ve restorasyonu yapılmak üzere üniversite bünyesine alındığını söyledi. Tahrip olmaya yüz tutmuş kumaşları ve kumaş albümlerini, özel izinle eğitim malzemesi olarak kullanılmak üzere temizleyip arşivlediklerini belirten Dekan Bulgun, "Bu kumaşların akademik ve bilimsel koruma kuralları çerçevesinde değerlendirilmesini ve kültürel sermayenin bir parçası olarak Türkiye ve dünyadaki araştırmacıların kullanımına sunmak istedik. Tasarımcıların ve ilgili kurumların paylaşımına açılması, bu konuda bilgi üretimi ve araştırmanın özendirilerek, Türk tekstil ve moda sektörü açısından da sahip çıkılacak bir değer oluşturulmasını hedefliyoruz. Amacımız, Sümerbank kültürel mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak." dedi.

MODAYI YÖNLENDİREN SÜMERBANK'IN İZLERİ

Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Himam Er de Sümerbank'ın Türk sanayileşmesi için kamuya yönelik bir model olduğunu, mamullerinin bir bölümünün gündelik yaşamı, materyal kültürünü ve modayı yönlendirdiğini kaydetti. Özelleştirme süreciyle birlikte birçok fabrikanın kapatıldığını, fabrikalarda yer alan kumaş ve makine parkı gibi malzemelerin tahrip olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Er, şunları söyledi: "Sümerbank'ın Halkapınar Basma Sanayii Müessesesi'nde, 1956-2001 yılları arasında üretilen tekstil desen arşivi, proje kapsamında hem korunması hem de dijital bir müzeye dönüştürülmesi çalışmalarını yürütüyoruz. Ulusal ve uluslararası platformda paylaşıma açık olacak şekilde desen arşivi oluşturulması, İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle sağlanacak. Proje kapsamında Ege İhracatçılar Birliği'nin de çeşitli etkinliklerde desteği alınacak. Bir yıl sürecek çalışmada binlerce deseni inceliyoruz ve sanal ortama aktarıyoruz. Yıl sonunda da kapsamlı bir sergi açmayı planlıyoruz. Bunun için Sümerbank'ın çeşitli ürünlerini evinde bulunduranlardan da destek istiyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Sümerbank'ın tarihi basma desenleri sanal müzede sergilenecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER