Şanlıurfa 2. Sulh Ceza Hâkimliği, Suruç'ta 32 kişinin öldüğü 104 kişinin yaralandığı canlı bomba soruşturmasına 'incelenme ve soruşturmanın amacını tehlikeye düşüreceği' iddiasıyla soruşturmada kısıtlama kararı aldığı öğrenildi. Kısıtlama kararının alındığı soruşturmada, soruşturma evrakların avukatlara verilmediği iddia edildi.
Suruç'ta 32 kişinin öldüğü 104 kişinin yaralandığı ve faili Adıyaman nüfusuna kayıtlı IŞİD militanı Abdurrahman Alagöz olduğu belirlenen canlı bomba saldırısı ile ilgili olayda Şanlıurfa 2. Sulh Ceza Hâkimliği soruşturma dosyasına kısıtlama kararı aldı.
Şanlıurfa 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine kısıtlama kararı verildi. Dosyanın müdahil avukatlar için kısıtlanması anlamına gelen kararda şöyle denildi: "Soruşturmaya konu patlama olayı ile ilgili yürütülen soruşturmada dosya kapsamına ve soruşturmanın genişletilmesi durumuna göre dosya içiresinde bulunulan belgelerin incelenmesinin soruşturmacının amacını tehlikeye düşüreceği, delillerin tam olarak toplanmamış olması, soruşturmaya konu olayda ölen şahıs ve mağdurların sayısının birden fazla olması hususları dikkate alınarak dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alma yetkisinin CMK'nın 153/3 maddesindeki yakalanan kişinin ve ya da şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adli işlemlere ilişkin tutanaklar hariç olmak üzere CMK'nın 153/2. maddesi gereğince kısıtlanmasına, evrakın gereği için Cumhuriyet Başsavcılığı'na tevdiine .. karar verildi."
KAPLAN: OLAYIN TIPKI DİYARBAKIR SALDIRISINDAKİ GİBİ GİZLİLİK BAHANESİYLE ÜSTÜ KAPATILACAK
HDP'nin Diyarbakır'da 5 Haziran'da yaptığı mitinge yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırıyla ilgili olarak devletin soruşturmaya gizlilik kararı verdiğini hatırlatan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şanlıurfa İl Başkanı İsmail Kaplan, şu ifadeleri kullandı: "32 fidanın toprağa düştüğü Suruç olayında tıpkı Diyarbakır saldırısında olduğu gibi mahkeme tarafından soruşturmaya kısıtlamaysa gizlilikse adı artık her neyse, kararı verildi. Aslında bu karar bizi hiç şaşırtmadı. Çünkü devlet bugüne kadar hangi olayla soruşturmayla ilgili gizlilik kararı aldıysa üstü Nigde, Diyarbakır, Bingöl, Uludere ve Reyhanlı ve son olarak Suruç'ta olduğu gibi kapatılacaktır, karartılacaktır.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma hakkında gizlilik kararı verilmesi için başvuru yapmış, başvuruyu değerlendiren nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği, soruşturma dosyasının tamamı için gizlilik kararı vermişti. Malumunuz Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ise bombalı saldırı olayı ile ilgili soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmesi nedeniyle bir muhabir ve bazı kamu görevlileri hakkında da soruşturma açmıştı. Bizde Diyarbakır'da yaşanan bu hukuk skandallarının tekrarının Suruç katliamı soruşturmasında birebir yaşanmasını kınıyoruz. Çünkü tekrarlanmasından ve soruşturmaya gizlilik kararı alınarak tıpkı Bingöl, Reyhanlı, Uludere, Diyarbakır, Niğde saldırılarında olduğu gibi üstünün kapatılmasından endişe ediyoruz." CİHAN