Taraf gazetesi ekonomi yazarı Süleyman Yaşar, bugünkü yazısında tüketici güven endeksinin seçimlerin ardından yükseldiğini belirterek, tüketicinin denetimsiz, hesap vermeyen keyfî yönetim istemediği tespitinde bulundu.
Süleyman Yaşar'ın Taraf gazetesinde yayınlanan "AKP Hükümeti düşünce tüketici güveni arttı" başlıklı yazısı şöyle:
"Dün tüketici güven endeksi açıklandı. Buna göre seçimlerin ardından tüketici güveni yükseldi.
Peki, ne anlama geliyor tüketici güven endeksinin yükselmesi?
Şu anlama geliyor; seçim öncesi son yedi yılın en düşüğü olan 64,3 düzeyine inen tüketici güven endeksi seçim sonrası Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,4 oranında artarak 66,4 oldu. Böylece AKP Hükümeti'nin düşmesiyle tüketici ekonomide durumun daha iyi olacağını bize söyledi.
TÜKETİCİ, TEK PARTİ İSTİKRAR GETİRİR MASALINA İNAMIYOR
Gelelim istikrar masalına…
Bildiğiniz gibi AKP iktidarı sürekli, tek parti hükümeti olmazsa istikrar bozulur tezini işledi seçim meydanlarında. Oysa tek parti yönetiminde, 2014'ün son çeyreği ve 2015'in ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi iki çeyrek üst üste küçülerek resesyona yani durgunluğa girdi. Bir tür büyüyememe krizi oluyor bu durum. Ve son altı ayda işlenmemiş gıda fiyatları yüzde 18,8 oranında arttı. İşsizlik oranı yüzde 11'i aştı. Bu arada Türk parası son altı ayda Amerikan Doları karşısında yüzde 24 oranında değer kaybetti. Ve ihracat bu yılın ilk beş ayında üst üste her ay gerileyerek yıllık bazda 158 milyar dolardan 151 milyar dolara düştü.
BU YILIN İLK DÖRT AYINDA 40 MİLYAR DOLARLIK YABANCI SERMAYE TÜRKİYE'Yİ TERK ETTİ
Yine Merkez Bankası'nın yayınladığı uluslararası yatırım pozisyonu verilerine göre; 2015'in ilk dört ayında 40 milyar dolar tutarında yabancı sermaye Türkiye'yi terk etti. Tabii bütün uyarılara rağmen bu ekonomik gelişmeleri doğru okuyamayan AKP iktidarı 7 Haziran 2015 seçimlerinde yine tek parti iktidarını devam ettireceğini zannetti. Oysa bu ekonomik tablo ile işler tersine döndü. AKP seçimleri kaybetti. Ve seçimlerin ardından önce İstanbul Borsası hisse senetleri fiyat endeksini gösteren BİST 100 endeksi seçim öncesi 81 bin düzeyindeyken 83 bin düzeyine çıktı. Döviz kurlarında gerileme yaşandı. Ve ardından dün tüketici güven endeksi hızla artarak AKP'nin yaymaya çalıştığı "tek partisiz bir hükümet ile ekonomide istikrar olmaz" tezini çürüttü. Bu arada seçmenlerin genel seçimde söylediğini tüketicinin tekrarladığını hemen belirtelim. Yine tüketici bu tavrıyla başkanlık sistemine, tek adam yönetimine ve otoriterleşmeye karşı olduğunu açıkladı.
Peki, bundan sonra ne yapmalı?
Şunu yapmalı; tüketici güveni dikkate alınarak artık parlamenter rejime sıkı sıkıya sarılmalı. Demokratik hukuk devleti yeniden inşa edilmeli. Son bir buçuk yılda çıkartılan antidemokratik yasalar derhal yürürlükten kaldırılmalı. Böylece yatırım iklimi düzeltilmeli. Çünkü tek partili AKP Hükümeti'nin düşmesinin ardından tüketici güveni arttı. O hâlde tüketici, koalisyon hükümetlerinin ekonomiye istikrar getireceğine inanıyor.
Anlayacağınız, tüketici, denetimsiz, hesap vermeyen keyfî yönetim istemiyor."
Tüketici Güven Endeksi, AK Parti'nin yüzde 49 oy aldığı 2011'de yüzde 90'ların üstündeydi. CİHAN