Boat Show İzmir-3. Tekne, Yat ve Denizcilik Fuarı'nda İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin düzenlediği "İzmir'de Su Sporlarının Sorunları ve Geleceği" panelinde, sörften yüzmeye kadar birçok spor dalı destek istedi. Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali Osman Tatlısu ve ünlü sörfçü Çağla Kubat'ın da katıldığı panelde, sıkıntılar çözüldüğü ve su sporları desteklendiği takdirde Türkiye'nin deniz turizminde hızla gelişeceğine dikkat çekildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serim Paker'in yönettiği panele İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mihri Çelik ve Meclis Üyesi Argun Gündüç katıldı. Panelde Alaçatı'daki rüzgar sörfü okulu sahiplerinin sıkıntıları öne çıktı. Alaçatı Beach Resort Okulu sahibi Engin Kalafatoğlu, Alaçatı'nın rüzgar sörfü turizminin gelişmesine öncülük ettiğini belirterek, "Her köyün bir delisi var, Alaçatı'nın delisi de benim. Rüzgar sörfü sayesinde adı sanı bilinmeyen Alaçatı, Çeşme'nin önüne geçti ancak imar planı koşulları nedeniyle konaklama sorununu çözemiyoruz." dedi. Kalafatoğlu, bölgedeki standartların ve altyapının geliştirilmesi, sürdürülebilir denetleme ve kontrol yöntemleri oluşturulması gerektiğini söyledi.
Sörfçü Kubat da haksız rekabetin, sezonun kısa olmasının ve konaklamanın pahalılığının en büyük sıkıntıları olduğuna dikkat çekti. Kubat, "Alaçatı çok özel bir mekan. Sezonun uzatılması için birtakım önlemler alınmalı. Marinadan çıkan tekneler nedeniyle zorluklar yarışıyoruz. Sporcular, yarışların sürekli kesilmesi veya iptal olmasından rahatsız." diye konuştu.
'SÖRFÇÜLER DE OLSUN, TEKNELER DE'
Kaymakam Becel, Alaçatı'daki sıkıntıların önce gelişme, sonra planlamadan kaynaklandığını belirterek, "Alaçatı, sörf için çok önemli nokta. İnsanlar her yerde yüzebilir ama sörfü her yerde yapamaz. Bu özel alanı sadece sörf sporuna tahsis için çaba gösteriyoruz ancak burada da bir port projesi var. Tekneler mutlaka oradan geçecek. Bunlar beraber yaşamaya devam edecek. En az sıkıntıyla nasıl devam edebileceği üzerinde düşünmek lazım. Sörf kulüplerinin denetlenmesi gerekiyor. Biz ilçede kuralları beraber belirliyoruz. Sezon başlamadan toplantı yapacağız, yeni kararlar alacağız. Sizlerden gelecek her türlü görüşe ve öneriye açığız. Biliyoruz ki sörf turizmi sayesinde Çeşme, dünyada daha fazla tanınıyor. Alaçatı'da yapılan çalışmalar nedeniyle İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'ne teşekkür ediyorum." diye konuştu.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Dalış Turizmi ve Su Üstü Aktiviteleri Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Barış Güntekin ise Mısır'da 1,2 milyon turiste hitap eden dalış turizminin, Türkiye'de 680 bin civarında kaldığına dikkat çekti. En büyük sıkıntıyı dalış için 14 yaş sınırında yaşadıklarını ifade eden Güntekin, bu konuda düzenlemeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
'OLİMPİK HAVUZ İÇİN YER BULAMIYORUZ'
Gençlik ve Spor İl Müdürü Tatlısu da İzmir'de sadece iki yüzme havuzu olduğunu belirterek, "Olimpik havuz yapmak istiyoruz ama yer bulamıyoruz." dedi. Tatlısu, panelde dile getirilen bütün sıkıntıları yazdığını belirterek, "Sorunları çözmek için oturup konuşalım. Hep beraber çözüm bulalım." ifadelerini kullandı.
İzmir Yelken İl Temsilcisi Hakan Kütük, yelken sporunda sponsor ve tanıtım sorunu yaşadıklarını söyledi. Kütük, "Çocukların tek sponsoru biziz. Yelken sporu hiçbir yerde duyulmuyor. Körfezde 200-300 çocuk var ama orada ne yapıldığını kimse bilmiyor. Artık sırtımızı değil, yüzümüzü denize dönelim." şeklinde konuştu.
Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahtiyar Özçaldıran da İzmir'de yeterli havuz olmadığını belirtti. Kendisinin yüzmeyi körfezde öğrendiğini söyleyen Özçaldıran, "Karşıyaka'da yüzme havuzu var mı? Göztepe'de yüzme havuzu var mı? Yüzme kültürünü küçük yaşlarda kazandırmalıyız. Hayalim, dünyanın en büyük açık su yüzme yarışmasını İzmir Körfezi'nde yapmak. Bunu yaptığımız zaman denizle insanımızı barıştırabiliriz." dedi. Prof. Dr. Özçaldıran, 2020 olimpiyatında yüzme kategorisinde ay yıldızlı bayrağı dalgalandırmak istediklerini de söyledi. CİHAN