Sterlin sert düştü, İngiltere siyaseti karıştı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Eylül 27 2022
Sterlinin dolar karşısındaki sert düşüşü İngiltere siyasetini karıştırdı. Muhalefetteki İşçi Partisi, bazı yatırımcıların hükümetin planlarını önceden bildiğini ve buna göre pozisyon almış olabileceğini iddia etti.
Sterlin sert düştü, İngiltere siyaseti karıştı
İngiltere’de sterlindeki sert düşüş Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’i hedef tahtasına oturttu. Muhalefetteki siyasiler bazı milyarder yatırımcılarının bakanın açıklamasını önceden bildiğini ve buna göre pozisyon alarak ‘küçük servetler’ kazandığını iddia etti ve düzenleyici kuruluşu göreve çağırdı.

Sterlin dün dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesi olan 1,03’a gerilerken sonrasında İngiltere Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek için faiz oranlarını artıracağı yönündeki söylentilerle birlikte kısmen toparlandı.

Sterlin’deki çöküş Kwarteng’in büyük vergi indirimlerini de içeren mini bütçe sunumunun ardından geldi. Guardian’ın aktardığına göre, muhalefetteki İşçi Partisi, muhafazakarlara yakın kimi spekülatörlerin mini bütçenin ayrıntılarını önceden haber alarak ona göre pozisyon almış olabileceğini iddia etti.

DÜZENLEYİCİ KURULUŞU GÖREVE ÇAĞIRDI
Muhalefetin gölge ekonomi bakanı olan Tulip Siddiq, düzenleyici kurum olan Mali Tutum Otoritesi’ne (FCA), yatırımcıların sert düşen para biriminden yararlanmak için içeriden bilgi kullanmalarının mümkün olup olmadığını sordu.

Siddiq konu ile ilgili yaptığı açıklamada, muhafazakarlarla yakın bağlantıları olan yatırımcıların Kwarteng’in mini bütçesinden sızdırılan ayrıntılarından faydalanıp faydalanmadığının araştırılması gerektiğini belirtti.

SIZINTI İDDİASI
Evening Standard gazetesine konuşan Siddiq, “FCA, muhafazakar hükümet tarafından kimi zenginlere sağlanan herhangi bir sızıntı veya bilginin sterlinin çöküşüne katkıda bulunup bulunmadığını saptamak amacıyla herhangi bir yanlış uygulamayı araştırmalı” diye konuştu.

Siddiq ayrıca, “Daha güçsüz bir sterlin, enflasyon ve yaşam maliyeti krizinin ortasında gıda ve enerji gibi ürünleri daha da pahalılaştıracak” değerlendirmesinde bulundu.


Sunday Times gazetesi de muhafazakar başbakan Liz Tr

Bu haberler de ilginizi çekebilir