Standartlara göre yapılmayan çatıların ekonomiye bedeli 1.2 milyon dolar


KAYSERİ (CİHAN)- Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, standartlara uymayan çatı ve yalıtım uygulamalarının tüketici bütçesi ve ülke ekonomisine zarar verdiğini belirtti. Yavuz, "10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatıların ülke ekonomisine verdiği zarar 26 milyar TL'yi aştı. Standartlardan uzak çatıların yıllık zararı 1.2 milyon dolara kadar ulaşıyor. Her yıl yaklaşık 5 milyon metrekarelik alanda çatı yenileme, aktarma ve tamirat çalışması yapılıyor. Bunun en büyük nedeni, yalıtımsız ve hatalı çatılardır." dedi.

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, tüketicilerin her alanda olduğu gibi çatı konusunda da bilinçli tercihler yapması gerektiğini kaydetti. Yavuz, şunları söyledi: "Daha ekonomik olduğu gerekçesiyle merdiven altı üretimle yapılan uygulamaların tercih edilmesi yarardan çok zarara yol açıyor. Türkiye'de yaklaşık 7 milyon yalıtımsız ve hatalı çatı bulunduğunu tahmin ediyoruz. Bu çatıların ülke ekonomisine verdiği zarar, geçen yıl yaklaşık 4 milyar TL oldu. Son 10 yılda 26 milyar TL boşa harcandı. Konut ve işyeri çatılarındaki yalıtım eksikliği, mevcut yalıtımların korunamaması, yalıtım konusunda gerekli iyileştirmelerin yapılmamış olması, çatı kaplama sistemlerindeki eksik ve yanlış uygulamalar, hepimize zarar veriyor. Tüketiciler, merdiven altı ürünlerden kaçınıp, sertifikalı, CE belgeli ürünleri tercih etmeli ve uygulamaları uzman kişilere yaptırmalıdır. Böylece bütçemize ve ülke ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra doğaya da zarar vermemiş oluruz. Bilinçli bir tüketici mal ve hizmet alırken doğru seçim yapar. İhtiyacı olan malı ve hizmeti yetkili satıcısından alır."

YILDA 5 MİLYON METREKARE ÇATI TAMİR EDİLİYOR

Çatılarda yapılan yenileme, aktarma ve tamirat çalışmalarının yıllık 5 milyon metrekareyi bulduğunu, parasal büyüklüğünün ise yaklaşık 1,2 milyon dolar seviyesinde olduğunu kaydeden Yavuz, şözlerine şunları ekledi. "Avrupa Birliği, 20-20-20 planı ile 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, yenilenebilir enerji kullanımında yüzde 20 artışı ve zararlı sera gazını en az yüzde 20 azaltmayı hedefliyor. Türkiye olarak bizim de binalarımızdaki enerji tüketimini kısa dönemde metrekare başına yılda 80 kilovat saat seviyesinin altına düşürmemiz gerekiyor. Bunu çatı ve çatı sistemlerine önem vererek sağlayabiliriz." CİHAN
<< Önceki Haber Standartlara göre yapılmayan çatıların ekonomiye bedeli... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER