Sri Lanka'da göstericiler şimdi de başbakanlık konutunu bastı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Temmuz 14 2022
Sri Lanka'da eylemcilerin öfkesi, Maldivler'e kaçan Devlet Başkanı Rajapaksa'nın yerine geçici olarak atanan Başbakan Wickremesinghe'ye yöneldi. Wickremesinghe düzenin sağlanması için gerekenin yapılması talimatı verdi.
DW'nin haberine göre, Sri Lanka'da daha önce 13 Temmuz'da istifa edeceğini açıklayan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa askeri uçakla Maldivler'e kaçtı. 73 yaşındaki Rajapaksa istifasını henüz resmen açıklamadı.

Başbakan Ranil Wickremesinghe parlamento tarafından geçici devlet başkanı olarak atandı. Ancak göstericilerin öfkesi bu kez de Wickremesinghe'ye yöneldi. Başkent Colombo'da başbakanlık konutunu basan öfkeli kalabalık Wickremesinghe'nin istifasını istedi. Polis göstericileri göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmaya çalıştı.

Ülkede olağanüstü hal (OHAL) ve sokağa çıkma yasağı ilan eden Wickremesinghe daha sonra bu kararından geri adım attı, ancak güvenlik güçlerine düzenin sağlanması için "gereken her şeyin yapılması" talimatı verdi.

Göstericiler devlet televizyonunu bastı

Televizyondan halka hitap eden Wickremesinghe, göstericileri geçici devlet başkanı olarak görevini yerine getirmesini engellemekle suçladı. "Anayasamızı yırtıp atamayız" diyen Wickremesinghe, "Demokrasiye yönelik bu faşist tehdidi sona erdirmeliyiz" şeklinde konuştu.

Göstericiler bunun üzerine bir süre sonra da devlet televizyonunu bastı. Bir grubun canlı yayın sırasında stüdyoya girmesi üzerine, yayına ara verildi.

Ağır ekonomik kriz

Sri Lanka'daki siyasi kargaşa, ülke tarihinin en ağır ekonomik krizine karşı başlayan protestoların sonucu.Yüksek enflasyon ve başta akaryakıt ve gıda gibi temel ihtiyaç maddelerinde yaşanan kıtlık nedeniyle protestolar geçen hafta sonu artmıştı. Göstericilerin devlet başkanlığı sarayı ile çok sayıda hükümet binasını işgal etmesi üzerine ülkenin lideri Rajapaksa istifa edeceğini duyurmuştu.

Sri Lanka çapına yayılan protestolarda aralarında bir iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

"Rajapaksa Maldivler'den

Bu haberler de ilginizi çekebilir