Enerjisinin büyük bölümünü kendisi üretecek tesiste, sulamada kullanılmak üzere yağmur suyunu depolayacak
sistem de tasarlandı.
TOKİ, stadı kış aylarını yoğun kar yağışı altında sert kuzey
rüzgarları ile geçiren Sivas’ın kuru ve
soğuk iklimine göre tasarlardı. Enerji tasarrufu sağlayacak
statta aynı zamanda aktif enerji
üretim sistemleri de bulunacak. Stadın kuzey cephesi çift duvarlı inşa edilecek. İç cephede hava ile ısı yalıtımı sağlayacak bir alan oluşacak.
Kuzeydeki alan, güney cepheye doğru yaptığı sarmal hareket ile
doğal hava akışlarına izin verecek. Sistem, kuzey rüzgarlarına kalkan oluştururken, güneyden gelen sıcak hava akımlarının stadyum içine alınmasını sağlayacak. Böylelikle bina ısıtma ve havalandırması için harcanan enerji miktarı önemli ölçüde azaltacak. Statta güney cephede oluşturulan ve rüzgar akımlarına izin veren yarık 'S' biçiminde oluşturularak yüzey alanı arttırıldı. Bu sayede rüzgardan daha fazla yararlanılması amaçlandı.
GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANILACAK
Stadın enerji ihtayacı güneşten karşılanacak.
Güneş panelleri, güneş ışınlarını dik alacak şekilde güney cephede konumlandırıldı. Yaz aylarında 10 saatlik gün ısınımı ve metrekare başına 150 watt (vat) enerji üreten standart bir güneş paneli ile günde 798 bin vatlık enerji üretilecek. Bir evin günde 5 bin vat enerji tükettiği kabul edildiğinde, stadyumda üretilen enerji 160 evin harcadığı enerjiye karşılık gelecek. Stat kendi enerjisini ürüterek enerji maliyetlerini minimuma indirecek. Stat akıllı HVAC iklimlendirmesi ile de donatılabilecek. HVAC sistemi, güneş panallerinden elde edilen enerji ile sıfır enerji politikası dahilinde işletilebilecek.
Yaz aylarında ise kuzey cephedeki
rezerv kapaklar açılıp duvarlar arası hava transferine izin verilebilecek. Kuzey cephenin doğrudan güneş ısınımına maruz kalmaması bu cepheyi diğerlerinden soğuk tutacak. Böylelikle duvarlar arasında alçak basınç noktası oluşturulacak. Bu durum duvarlar sürekli ve stabil bir hava akışına neden olarak yazın bina soğutma eylemleri için harcanan enerjiyi en aza indirecek.
Stadın çatısında oluşturulan kanal, yağmur ve kar suyunun toplanmasını sağlayacak. Toplanan su oluşturulacak rezerv alanda biriktirilerek çevre sulamasında ve rezervuarlarda kullanılabilecek. Bu sayede su
tüketim miktarını önemli ölçüde azalacak.