FIFA’nın ofsayt kuralında yaptığı iki değişiklik yaz seminerinde hakemlere anlatıldı. İtalyan eğitimci Giovanni Stevanato videolu gösterim de yaptı. Ama istediği cevapları bir türlü alamayınca çileden çıktı. Hakemlerin bile anlamadığı yeni kurallar sezon öncesi adeta krizin habercisi gibi.
Dünya futbolunun patronu FIFA, geçtiğimiz mart ayında ofsayt kuralında bazı değişikliklere gideceğini açıklamıştı. Söz konusu değişiklikler içinde bulunduğumuz temmuz ayında yürürlüğe girerken, Merkez Hakem Komitesi (MHK) tarafından düzenlenen bir yaz semineriyle hakemlerimize anlatıldı.
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, 20 Temmuz Cumartesi günü Sapanca’da gerçekleştirilen seminerde kural değişiklikler hakemlerimize TFF’nin yeni üst klasman hakem eğitmeni Giovanni Stevanato tarafından anlatıldı. Ancak gelen haberlere göre bu eğitim semineri hiç de verimli geçmedi.
Her kafadan ayrı ses çıktı
Temel olarak ofsayt kuralındaki aktif-pasif olma durumunu düzenleyen iki yeni kural seminer salonunda fikri karmaşa çıkardı. Stevanato’nun sözlü olarak yaptığı ve simultane olarak tercüme edilen ilk sunumdan hakemlerimiz hiçbir şey anlamadı.
İtalyan futbol adamı sunumun ikinci bölümünde kural değişikliklerine örnek olacak pozisyonları video üzerinde göstererek sırayla seçtiği hakemlere “Burada ofsayt varmı, yokmu” sorusunu yöneltti. Ancak söz alan hemen hemen her hakem pozisyonlara farklı yorumlar getirince Stevanato çok sinirlenerek eğitime bir süre ara verdi.
‘Başımız ağrır mı’ endişesi
Aranın ardından devam eden eğitimde Stevanato görüntüler eşliğinde bir kez daha sunumu baştan alsa da karar konusunda ikiye bölünen hakemlerin tartışmaları bitmek bilmedi. Eğitim sona erdiğinde de hakemlerin henüz tam olarak kuralı nasıl uygulayacakları konusunda kararsız oldukları gözlendi.
Bu arada bazı hakemlerin “İnşallah lig başladığında bu kural değişiklliği başımızı ağrıtmaz” şeklinde yorum yaptıkları bildirildi. Hakemlerin bile bu kadar kafa karışıklığı yaşadığı yeni ofsayt kuralının bir anlamda ligin başlamasıyla birlikte yeni krizlerin habercisi olduğu yorumları yapıldı.
İşte yeni kurallar
1) Yapılan ilk değişikliğe göre bundan böyle ofsayt alanında yer alan ve topa müdahale etmese de rakibin dikkatini dağıtan oyuncular ofsaytta sayılmayacak. Eski kurala göre bir oyuncu ofsayt alanında yer alıyorsa, topa dokunmasa bile rakibin dikkatini dağıtıcı bir hareket yaparsa ofsayta düşmüş oluyordu.
Yeni kurala göre ise artık oyuncunun rakibi ile top için mücadeleye girmesi şart koşuldu. Yani ofsayttaki oyuncuya atılan topa defans hamle yapar ancak top yine de rakibe giderse artık ofsayt değil.
2) İkinci değişiklik ise dönen toplarla ilgili. Mevcut kurallara göre ofsaytta bulunan ama ilk anda topa müdahale etmeyen bir oyuncu, direkten veya rakibinden seken topa müdahale edince, ofsayt çalınıyordu. Değişiklikle ofsaytta olan bir oyuncu ilk etapta topa müdahale etmese bile kalecinin ya da rakip savunmanın kurtardığı topa giderse ofsayt sayılacak.
Ancak rakibin topa müdahalesinin, topu kontrol etme aşamasına ulaştığı kanaatine varılırsa, az önce ofsaytta olan oyuncu da rakibine müdahale edebilecek ve ofsayt sayılmayacak.
6 hakem korkutuyor
Türkiye’de ilk kez uygulanacak ilave yardımcı hakemlik uygulaması, tecrübe eksikliği nedeniyle endişelendiriyor.
Giovanni Stevanato tarafından verilen eğitim seminerinde tartışılan bir diğer konu da 6 hakem bir diğer deyişle ‘ilave yardımcı hakem’ uygulamasıydı. FIFA’nın ‘Top çizgiyi geçti mi geçmedi mi’ tartışmalarının önüne geçmek adına yürürlüğe koyduğu bu uygulama Türkiye’de de bu sezon başlayacak. Ancak hakemlerimizin bu noktada büyük tecrübe eksikliği söz konusu.
Türkiye’de bu tecrübeyi mevcut hakemlerin yarısından azı Avrupa maçlarında yaşadı. Hiç ilave yardımcı hakemlik yapmayanlar, özellikle maç esnasında karar hiyerarşisininin nasıl olacağı konusunda endişelerini dile getirdiler. “Keşke uygulama bir sene alt ligde denenseydi” yorumları yapıldı.
Geçtiğimiz senenin ağustos ayında üst klasman hakem eğitmenliğine getirilen Giovanni Stevanato, daha önce İtalya Süper Ligi’nde uzun yıllar FIFA kokartlı yardımcı hakemlik görevini üstlenmişti.