John McManus imzalı haberde,
Beşiktaş'ın Manchester
United'la yapacağı maç için İngiltere'ye giden
taraftarlarla özel
röportajlar yapıldı,
Çarşı ruhunun ne olduğu taraftarlara anlatılmaya çalışıldı.
"Beşiktaş taraftarları birleşik cephede canlandı" başlığıyla verilen haberde, yaklaşık bin kadar taraftarın yenme umutları olmamasına karşın maç için İngiltere'ye gittiği belirtildi.
Haber yorumda röportaj yapılan isimlerden biri de
Çarşı grubundan Ozan
İlhan oldu. İlhan'ın, "Futbol sadece
spor değil. Bu günlerde bir
endüstri." dediği vurgulandı.
Beşiktaş'ın Türkiye'deki üç büyüklerin en küçüğü olduğunun kaydedildiği haberde, Siyah Beyazlar'ın "halkın
takımı" olduğu ifade edildi.
Bir Türk gazetecinin de, "
Kulüp başkanları bu tür taraftarları değil, İngiltere'deki gibi zengin taraftar istiyor" söylemi haberde geçerken, "ezeli rakipler
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin aksine, Çarşı grubu genellikle
işçi sınıfından ve solculardan oluşuyor." ifadeleri yer aldı.
Bugün binlerce üyesi olan güçlü bir organizasyon haline gelen Çarşı grubunun 1980'de altı
genç tarafından kurulduğu vurgulanırken, "Politik nedenlerden dolayı takım fanatizmle aynileştirildi." denildi.
Maç için Almanya'nın Koblenz kentinden İngiltere'ye giden 24 yaşındaki ve Ozan isimli taraftarın açıklamaları da BBC'nin resmi
internet sitesinde yer aldı.
Manchester'a gelen 1000 kadar kişiden sadece biri olan Ozan'ın, "Karım beni anlamıyor. Bana diyor ki Beşiktaş için neden Manchester'a gidiyorsun? Evde televizyonda maçı izleyebilirsin şeklinde şikayetler ediyor." dediği aktarıldı.
Avrupa'nın her yerinden geliyorlar yorumunun yapıldığı haberde, "Belki de maçı kazanamayacaklar, ikinci tura da katılamayacaklar ancak Almanya'dan 150, Hollanda'dan 50 ve Londra'dan da 50 kişi maçı izlemek için geldi" ifadeleri yer aldı.
Almanya'dan gelen
Devrim Borcek ise "Çarşı bir ruh" ifadesini kullandı. Borcek, İstanbul'dan giden taraftarları kastederek, "Bunlar İstanbul'da Beşiktaş'a yakın yerlerde yaşıyorlar. Ben onlardan 3000 kilometre ötedeyim. Bu çocukların yaşadığını yaşamak zorundayım." dedi.
Çarşı içerisinde bulunanların hayatlarının grup olduğu vurgulaanırken, "İşçiler Gününde birlikte marşlar söylüyorlar,
yardım çalışmaları yapıyorlar, maçlar için
pankart hazırlıyorlar, hükümetin nükleer politikasını eleştiriyorlar veya sadece içmek ve
futbol konuşmak için biraraya geliyorlar. Taraftarlar geleneksel medyada yer almayan ve futbol statlarında izin verilen anarşizm ve sosyalizmi benimsiyorlar." iddiası yer aldı.
Çarşı grubunun
Manchester United taraftarları hakkındaki yorumları da haberde yer alırken Ozan İlhan'ın, "United'ın tarih ve başarılarına saygı duyuyoruz, taraftarlarının
destek sitiline değil. Beşiktaş'ı Manchester gibi düşünemiyoruz. Öyle olması imkansız ve öyle de istemeyiz. Futbol endüstrisinden hoşlanan, stada gitmeyi seven, maçı izleyip daha sonra evine gitmek isteyenlere iyi örnekler. Ancak bu Beşiktaş kültüründe yok. Kazansak da kaybetsek de bağırmalıyız- her şey oradaki atmosferde, beklentiler orada olmasanız da orayı yaşamanızda." ifadeleri yorumda yer aldı.