"Değişim şimdi" sloganı ile yola çıkan ve oluşturduğu
yönetim kurulu listesiyle iddiasını ortaya koyan
Aksu'nun, yarışı önde bitireceğinden en
küçük şüphesi bile yok. Aksu, Siyah-Beyazlı kulübün mevcut sorunlarını ve başkan olması halinde hedeflerini Zaman'a anlattı.
Başkanlığa
aday olma kararını nasıl verdiniz?
Ben vicdanen kendimi sorumlu hissettim.
Yıldırım Demirören'in seçilmesinde çok büyük rolüm olmuştu. O sorumluluğun verdiği vicdan azabıyla bu işe soyundum. Kimse ortaya çıkmazken,
Beşiktaş camiası mutsuzken ben bir alternatif olabileyim diye yola çıktım.
Yola çıkarken düşünceniz neydi?
Aday olduğumu açıkladığım 15 Ekim'de de bir söz vermiştim; "Kimseyle pazarlık yapmayacağım. Beşiktaş'ta değişimi gerçekleştireceğim." diye. Adaylık sürecini divan kurulunda açıklayarak başladık. Hiçbir dernekçi, grupçu ile pazarlık yapmadık. Listemizi tamamen gerçek Beşiktaş sevdalısı insanlardan oluşturduk. Ne fayda elde ederiz diyenlerden değil, Beşiktaş'a ne veririz diye düşünen isimlerle yola çıktık.
"Bu isimleri tribünde görmedik" eleştirisi var...
Bu eleştirileri doğru bulmuyorum. Bu
arkadaşların ya locaları vardır ya da kapalı tribünde, Çarşı'nın göbeğinde maçı seyrederler.
Camia bin kişi etrafında dönüyor. Bugün herkes kıymetli isim istiyor. Örneğin
Hüsnü Güreli,
İbrahim Altınsay gibi isimler
Serdar Bilgili yönetimine girene kadar bilinmiyordu. Camiada ismi öne çıkmamış ama camiayı yakından takip edenleri bulduk. Hizmet etmeleri için ikna ettik. 15-20 milyonluk bir camia, bin kişinin etrafında dönen bir kulüp olmamalı. Ancak birileri camianın kısır kalmasını istiyor.
Listenizde neden
futbolun içinden isim yok?
2000 yılından bu yana futbol şube sorumluluğunu yapanlar futbolun içinden gelmemiş. Futbolu dışarıdan seyretmiş ve parayla o mevkii satın almış kişiler.
Zekeriya Alp'in girmesini çok istedim. Ancak kabul etmedi. Zaten bizim sistemimizde de futboldan gelmiş isimleri futbol şube sorumluluğuna veya basketboldan gelmiş isimleri basketbol sorumluluğuna getirmek gibi bir şey yok.
Futbol nasıl şekillenecek peki?
Öncelikle futbol direktörlüğü kuracağız. Altında A
takımı olacak. Özkaynak düzeni olacak. Oyuncu
izleme birimi olacak. Bu yapının başında da bir futbol direktörü olacak. Özkaynağın başına bir arkadaş gelecek. A takımın başında
teknik adam bulunacak. Aynı şeyi basketbol için de düşünüyoruz. Diğer amatör branşlardan sorumlu bir direktörümüz olacak.
Seçildikten sonra ilk icraatınız ne olacak?
Mazbatayı alıp görev dağılımından sonra kulübü bağımsız mali denetim firmalarına çapraz denetim yaptıracağız.
Borçları tam olarak ortaya koyacağız. Kurumsal yapılanma başlayacak. Stat için çalışma başlayacak. Stadı tribün tribün yapmayı planlıyoruz.
Seçim sonrası büyük ödemeler olduğu söyleniyor...
Mali denetim sonrası kulübün durumunu bir görmemiz gerekiyor. Beşiktaş, başkanının eline
bakan bir kulüp olmayacak. Bizim listemizde mali durumu çok iyi olan isimler var. Bu işe girerken yöneticilerimizin cebinden bir
kuruş para almayı düşünmedik. Profesyonel yapıyı kuralım, kulüp kendi parasını kendi kazansın.
Para kazanma nasıl olacak?
Naklen yayın geliri olarak 40 milyon dolarlık bir kaynak var. 'Kaynağı nereden bulacaksınız?' sorusuna işte çok net
cevap yayın ihalesinden geldi. Yeter ki doğru kullanılsın. O zaman Beşiktaş kendini rahatlıkla idare edebilir. Ancak bu zihniyete bu parayı verirseniz nasıl olsa para geliyor diye borç 500 milyon dolara da çıkabilir.
En çok
transfer merak ediliyor...
Bir kere transfer konusunda bir araştırma ekibi kuracağız. Ekip en az 6 ay
oyuncuyu izleyecek. Parayı savurmadan faydalı transferi yapacağız.
Mustafa Denizli ile ilgili düşünceniz...
Benim bir ilkem var. Mevcut hoca görevdeyken değiştirilmesini istemem. Hocamız görevinin başında kalacaktır. İnşallah bizi de bu
sezon şampiyonluğa taşıyacaktır.
Kötü saha sonuçları için ne diyeceksiniz?
Şampiyonluk her takım için gurur kaynağıdır. Biz bu takımı yöneteceksek Şampiyonlar Ligi'ne gitmesini isteriz. Şampiyonlar Ligi'ne gittiğinde bu takım 20-30 milyon dolar gelir getirecektir.
Türkiye Kupası'nda 3 maçta sıfır puan çekildi. Benim yüreğim cız etti. 3 milyon dolara yakın bir gelir kaybı oldu.
Borçlar sizi korkutmuyor mu?
Bugün çok büyük
holdinglere de baksanız bu kadar üst düzey
finans yöneticisini bir arada göremezsiniz. Uluslararası bankacılık yapmış Merdan Araz, SPK'da başkan yardımcısı olmuş Ender Çalık, Türkiye'nin en önemli mali
müşavirlerinden Cihat Kumuşoğlu listemizde. Çok büyük holding yönetimlerinde bile böyle finans uzmanı bir arada zor bulunur. Zaten Beşiktaş'ın da en acil durumu finanstır.
Başkan Demirören "değiştim" diyor. Ne dersiniz?
Bizim ortaya çıkış nedenimiz Yıldırım Demirören'in son 6 yıllık yanlış yönetim şeklidir. Beşiktaşlılar bir değişim ihtiyacı hissetmişlerdir. Başkan sloganımızı beğenmiş ki kendisi de değişimden bahsediyor. Bizim profesyonelleşme ve altyapı projelerimizi beğenmiş. Ben de bundan sonra böyle yöneteceğim diyor.
Demirören'le görüşmelerinizde neler oldu?
Seçimi kaybedeceğime yüzde 1 ihtimal bile vermiyorum. Ama Demirören'le bir söz verdik. Hangimiz başkan olursak birbirimize elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız. Ben ona kendisinin yapmaya çalıştığı modelle stada inşaat izninin alınmasının zor olduğunu söyledim. Eğer bizim yaptığımız gibi bir
stat yapma düşüncesi olursa sonuna kadar yardımcı olurum.
Beşiktaşlı özkaynağa büyük önem veriyor...
Beşiktaş'ın geçmişine bakarsanız özkaynak düzeninden yetişmiş isimlerle kazanılmış
şampiyonlukların tadı hâlâ damaklardadır. Metin-Ali-Feyyaz marş olmuştur, unutulmaz. Her tarafta kısıntı yaparken tek yatırım yapacağımız yer özkaynak düzeni olacaktır. Buradan A takıma oyuncu alacağız. Biz özkaynak mucizesini yeniden gerçekleştireceğiz. Porto son 10 yılda 200 milyon Eruo'dan fazla para kazanmış.
Beşiktaş'ın önde gelenleri ile ne görüştünüz?
Adaylığımı açıklamadan önce Rahmi Bey, Süleyman Bey, Hikmet Bey'in dışında 80 kişinin üzerinde camianın önde gelenleri ile yüz yüze görüştüm. Mali durumun kötü olduğunu, bunun altına girmenin büyük bir cesaret istediğini belirttiler. "
Allah yardımcın olsun. Camianın çok güçlü isimleri var. Listene yeni isimler al, yeni yüzlerle Beşiktaş'a daha faydalı olursun.
Kongre simsarları grupçulardan uzak dur." dediler.
Süleyman Seba ile görüşmeniz nasıl geçti?
Süleyman Seba sadece Beşiktaş'ın değil, Türk
sporunun önde gelen isimlerinden biridir. Seba, her zaman saygı ile anılan bir sima. Yönetimden ayrıldıktan sonra 4-5 defa da bir araya geldik. Onun gönlünde
Hikmet Çetin aday olsun, ben de içinde olayım gibi bir düşüncesi vardı. Hikmet abinin evinin Ankara'da olması ve kişisel nedenlerden dolayı pek istemedi. Süleyman abinin bana tavsiyesi "Hikmet Çetin çıkmıyorsa sen çık; ama hiç kimseyle pazarlık etme, dosdoğru bildiklerinle devam et." dedi. O kongreler üstü bir isimdir. Süleyman abinin çıkıp da oyumu şuna veriyorum demesi çok yakışık almaz. Onun nefesi, manevi desteği bize yeter.
BEŞİKTAŞ'A
siyaset bulaşmaz
Herkes siyaseti konuşuyor...
Benim babam siyasetçi, uzun yıllardır devlette
hizmet etmiş birisi. Federasyon'da çalıştım, Beşiktaş'ta 2.
başkanlık yaptım ama hiç siyasete karışmadım. Yıldırım başkanın yüzüne de söyledim. 'Seninle ben birlikte aday olduğumuzda karışmıyor da şimdi mi karışıyor?' dedim. Kendileri İsmail
Ünal vasıtasıyla siyasetin içindeler. 2. başkan
Ertuğrul Kumcuoğlu milletvekili. Siyasetin karıştırılmasının konuşulmasına bile üzülüyorum. Beşiktaş siyaset üstü bir yer. İsmail Ünal, CHP'lilik yapıyor. İkinci başkan tribüne adam gönderip taraftarı dövdürüyor. Siz bunları yapıyorsunuz, siyasi olmuyor. Babam siyasetçi diye ben spor yöneticiliği yapmayacak mıyım?
Anadolu'da yoğun bir hareketlilik var...
Anadolu'daki Beşiktaşlılar daha özlemli oldukları için Beşiktaş'ı daha iyi anlıyorlar. Onlar daha objektif ve daha sağlıklı görüyorlar. Beşiktaş bir semt takımı olmaktan çıkıp bir Anadolu takımı, dünya takımı olacaktır. Anadolu'daki desteğin daha büyük ve çığ gibi olduğunu gördük.
Son olarak nasıl bir
mesaj vermek istersiniz?
Bu kongre Beşiktaş için bir kırılma noktasıdır. Kar, yağmur, çamur demesinler gelsinler oy kullansınlar. Anketlerde yüzde 70-80 oy almama bakmasınlar. Evlerinden beni desteklemelerinin bir faydası yok. Lütfen sandığa gelsinler. Hem 30'unda mali kongrede hem de 31'inde
seçim günü salonda bulunsunlar. Oylarını kullansınlar, sandığa sahip çıksınlar. Beşiktaş'a sahip çıksınlar.
Murat Aksu'nun listesi
Murat Aksu: Avukat, Aksu&
Savaş&Çalışkan Avukatlık Ortağı. Aksu halen finans, spor,
gayrimenkul, yatırım ve şirketler hukuku konularında çalışma yapıyor. Ali Baransel:
Cumhurbaşkanlığı eski başdanışmanı ve
RTÜK Kurucu Başkanı. Dr. Murat Akdoğan: Baymak Yönetim Kurulu Başkanı. Kemal Gencer: Bağfaş Yönetim Kurulu Başkanı. Emre Berkin:
Microsoft Ortadoğu ve Türkiye'nin başkanlığını yaptı. Merdan Araz: Üst düzey finans yöneticisi. Faruk Pala: Tekstilci. Gülengül Altınsay: Spor yazarı. Bahri Büyükhanlı: İnşaat, turizmci. Koray Deniz: Armatör. Mahmut
Arslan: Arbel AŞ'nin başkanı. Ahmet Nuri Çebi: Liman işletmecisi. Dündar Yetişener: Fibrobeton Şirketler Grubu kurucusu ve başkanı.
Adnan Dalgakıran: Dalgakıran Kompresör Yönetim Kurulu Başkanı. Mine Kürkçüoğlu: Filma-Cass AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı. Cihat Kumuşoğlu: Yeminli Mali Müşavir. Ender Çolak: Anel
Enerji AŞ Başkan Yardımcısı. Metin
Albayrak:
İş adamı.
Kadir Kılıç: Kürk
Sanayici ve işadamları Derneği Başkanı. ZAMAN