İstanbul İstihbarat eski Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerine talimat vererek 3 Temmuz operasyonunun 12 Haziran 2011’deki genel seçimler sonrasına bıraktırdığını iddia etmişti. Benzer bir girişimin de 30 Mart yerel seçimleri öncesinde yaşandığı ileri sürüldü. Dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda normal dosyalara oranla daha uzun süre bekletilme nedeninin yerel seçimler öncesi Fenerbahçe camiasının tepkisini çekmemek olduğu iddia edildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil’e dosyanın 30 Mart sonrası yerel mahkemeye gönderilmesi ricasında bulunduğu öğrenildi.
SEÇİM SONRASI CEZAEVİNE GİRECEKLER İDDİASI
Dosyanın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda normal dosyalara oranla daha uzun kalması kulislerde ‘yeniden inceleme ya da ‘itiraz’ kararı verilebileceği yorumlarına neden olmuştu. Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından karara bağlanan ve 17 Ocak’tan bu yana Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda bekletilen “şike” dosyasına ilişkin ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Başsavcı Erbil’e iade-i ziyarette bulunan Bakan Bozdağ’ın bu görüşmede, Yargıtay tarafından onanan şike davasına ilişkin dosyanın yerel mahkemeye 30 Mart seçimlerinden sonra gönderilmesi ricasında bulunduğu öğrenildi. Yargı kulislerinde, Fenerbahçe camiasının tepkisinden çekinildiği ve bu tepkinin sandığa yansımaması için Bakan Bozdağ’ın devreye girdiği belirtiliyor. Çünkü dosyanın yerel mahkemeye göndermesinin ardından Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve çok sayıda kişinin hapis cezası uygulanmaya başlanacak. Yıldırım kalan 3 yıl 2 aylık cezasını tamamlamak üzere cezaevine gönderilecek.
YARGITAY İTİRAZLARA RAĞMEN CEZALARI ONAMIŞTI
3 Temmuz 2011 yılında patlak veren davada son karar mercii Yargıtay, 5. Ceza Dairesi kararını 17 Ocak’ta açıkladı. Yargıtay, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım hakkında ‘şike ve teşvik primi suçlarını işlemek amacıyla suç örgütü kurup yönetmek’ suçlarından verdiği cezaları onadı. Yıldırım, cezaevinde kaldığı süre dikkate alındığında 3 yıl 2 ay daha hapis yatacak. Yıldırım, Yargıtay’ın kararını hukuka aykırı ve siyasi bulduğunu belirterek kararı tanımadığını söylemişti.
‘KARAR SİYASİ BİR MANEVRADIR’
Yıldırım, davaya ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı: “Fenerbahçe’yi, siyasi ve hukuk dışı kararlarla ve en önemlisi pusu geleneklerinden gelen uygulamalarla teslim almaya çalışanlar yine tarihi bir hatanın eşiğindedirler. ‘Adil ve yeniden yargılanma hakkının’ tartışıldığı bu süreçte, apar topar verilen bu karar, Aziz Yıldırım’ın ve tüm kamuoyunun nezdinde sadece bir siyasi manevradır.”
3 Temmuz operasyonu da seçim sonrasına bırakılmış
İstanbul İstihbarat eski Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, geçtiğimiz gün şike operasyonu ile ilgili BUGÜN TV’de sarsıcı bilgiler vermişti. Yılmazer, Başbakan Erdoğan’ın 3 temmuz operasyonundan, önceden haberi olduğunu belirterek, kendisine şike ile ilgili bir dosya sunduklarını aktardı.
‘ÇOK MEMNUN OLDU’
Başbakan’ın talimatıyla operasyonun 2011 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimleri sonrasına bırakıldığını ifade eden Yılmazer şöyle konuştu: “Tabii seçimlerden sonraya kalsın diye bir talimat. Operasyonun zamanlaması biliyorsunuz öyle kanun hükmüyle sınırlanmış bir şey değil, esnek bir konu. Bir operasyonu bugün de yapabilirsiniz, 3 ay sonra da, 6 ay sonra da. Başbakan’dan böyle bir hassasiyet geldi. Arkadaşlar aslında operasyona hazır safahatta dosyayı vermişlerdi. Beklemesi yönünde bir şey oldu. Ne kadar bekledi onu da çok net hatırlamıyorum. Ama seçim sonrasına tehir edilmek üzere o dosyanın beklendiğini, Başbakan’ın dosyadan çok memnun olduğunu Oradaki arkadaşlara söylenen şudur: ‘Aman sağlam çalışılsın.’”
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, önceki gün gittiği Hollanda’da Avrupa Birliği parlementerleriyle görüştü. Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ve diğer parlementerlerle bir araya gelen Yıldırım’ın şike davası ve adil yargılamayla ilgili düşüncelerini aktardığı öğrenildi.
‘DİNLEMELER DELİL SAYILDI’
Görüşmede, şike davasında hukuksuzluk yaşandığını ileri süren Yıldırım’ın, dava süresince dinlemelerin aynı hakim tarafından onaylandığını, daha sonra aynı hakim tarafından tutuklandıklarını ve son olarak aynı hakim tarafından mahkûm edildiklerini söylediği belirtildi.
Dinlemelerin delil sayılmamasına rağmen bu davaya özel bir uygulamayla dinlemelerin tek başına delil sayıldığını AP üyelerine aktaran Yıldırım, akşam saatlerinde Türkiye’ye döndü.
Çandar: Operasyon Erdoğan’ın bilgisi dışında olamazdı
Gazeteci yazar Cengiz Çandar, Fenerbahçe gibi büyük bir kulübe 3 Temmuz’da yapılan operasyonun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgisi ve onayı dışında mümkün olamayacağını söyledi.
YILMAZER DOĞRULADI
Çandar, emekli İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in 3 Temmuz’da yapılan şike operasyonundan Başbakan Erdoğan’ın bilgisi olduğu yönündeki açıklamalarının da bu yöndeki kanaatini ispatladığını söyledi. Fenerbahçeli olduğunu vurgulayan Çandar, “Fenerbahçe’ye karşı yapılan ve Başkan Aziz Yıldırım ile bazı yönetim kurulu üyelerinin 1 yıl tutuklu kalmalarına yol açan operasyonun haksız ve hukuksuz olduğuna birinci gününden başlayarak kanaat getirdim. Bunun nedenlerini de gerek televizyon ekranlarında gerekse yazılarımda defalarca dile getirdim. 28 Şubat’ta kendi başıma gelen hukuksuzluk uygulamalarının bir benzerine, bir 28 Şubatzede, bir demokrat ve bir Fenerbahçeli olarak tanık oldum” dedi.
3 Temmuz gününde Fenerbahçe gibi bir kulübü dolayısıyla milyonlarca kişiyi ilgilendirecek o çapta bir gelişmenin, soruşturmanın ve operasyonun Başbakan Erdoğan’ın bilgisi ve onayı dışında mümkün olamayacağına inandığını dile getiren Çandar, Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen telefon konuşmalarının ve emekli İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in BUGÜN TV’ye yaptığı açıklamaların, Fenerbahçe yöneticileriyle de defalarca paylaştığı kanaatinin ispatını ortaya koyduğunu ifade etti.
GÖKHAN ÖZDAĞ - BUGÜN GAZETESİ