Sonuçlandırılamayan Fatih Projesi için TBMM araştırması istendi


CHP okullarda teknolojiyi iyileştirmek için 2010 yılında başlatılan ancak bir türlü sonuçlandırılamayan Fatih Projesi'nin TBMM tarafından araştırılmasını istedi.

Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, "4'tü, 5 oldu.. yetmedi 7 oldu.. şimdi de 8'inci yılına uzatılan Fatih Projesi'nin üzerine usulsüzlükler, yolsuzluklar hatta bir de cinayet iddiası bulaşmıştır. Konunun Meclis'te araştırılması gerekir." dedi.

MEB tarafından Fatih Projesi'nin eğitim sistemimizde çığır açacağının, niteliği artıracağının, örgün eğitimin kitaplarla değil tabletlerle yapılacağının vurgulandığını hatırlatan CHP'li vekil Dr. İrgil; şu değerlendirmeyi yaptı;

"8.5 milyar TL bütçe ayrılan Fatih Projesi gerçekten de çığır açtı! Kitapsız eğitim hayali, elektronik tahtalarla tabletler arasındaki uyumsuzluk sebebiyle arapsaçına dönüştü. Usulsüz altyapı çalışması, yanlış planlama, teknik şartnamelere uygun olmayan malzeme kullanımı olursa teknolojik bir eğitimden söz edemezsiniz. Fatih Projesi fiyaskodur!"

Milletvekili İrgil, Fatih Projesi kapsamında bakanlık içinde ve dışında farklı yapılanmalar olduğunun, bu yapılanmaların ihale süreçlerine yansıdığının ve bazı olayların yargıya intikal ettiğinin tüm kamuoyu tarafından konuşulduğunu söyledi.

ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI

CHP'li vekil verdiği soru önergesinde şu ayrıntılara değindi:

"21.10.2015 tarihine kadar proje kapsamında donanım ve altyapı hizmetleri için 44 milyon 449 bin 478 TL, tabletler için 512 milyon 173 bin 855 TL harcama yapılmıştır. 2015 yılı için projeye 1 milyar TL bütçe ayrılmıştır. Fatih Projesinin bitirilme tarihinin sürekli ertelenmesi, usulsüzlük ve yolsuzluk gerekçesi ile açılan soruşturmaların müfettişler tarafından bilinçli olarak kapatılması, alan ağı altyapı işlerinin usulsüz, plansız ve devleti zarara uğratacak bir şekilde yapılması, etkileşimli tahtaların tabletlerle iletişim kuramaması, ihale süreçlerinde cinayete varan olayların olması nedeniyle yaşanan sorunların tespit edilmesi gerekmektedir.

Bu nedenlerle, Fatih Projesi ile ilgili kurumsal yapıların uygulamalarının ve kararlarının incelenmesi, değerlendirilmesi, MEB, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, diğer kamu ve özel kurumlar ile bağlantılı yönlerinin araştırılması, yapılan usulsüz iş ve işlemlerin tespit edilmesi amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerekmektedir.

YÜZDE 14.33'Ü TAMAMLANABİLDİ

MEB tarafından 2010'da Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (Fatih Projesi) adı altında örgün eğitim kurumlarının tümünü kapsayan projenin önce 2014'te ardından 2015'te, sonra 2017'de ve nihayet 2018'de bitirileceği ifade edildi. 21 Ekim 2015'e kadar Fatih Projesinin sadece yüzde 14,33'ü tamamlanabildi. Bunun yanı sıra proje kapsamında birçok usulsüz işlerin yapıldığı, bazı aşamalarının yargıya taşındığı, açılmış olan soruşturmaların bazı müfettişler tarafından bilinçli olarak kapatılmaya çalışıldığı bilgileri basında yer buldu."
CİHAN
<< Önceki Haber Sonuçlandırılamayan Fatih Projesi için TBMM araştırması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER