Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasından sonra yapılan bir eyleme katıldığı gerekçesiyle Kırkağaç ilçesine tayin edilen Beden Eğitimi öğretmeni Ayşe Gül Ersoy, okuluna dönmek Manisa İdari Mahkemesi'nde dava açacak.
Soma'da 13 Mayıs 2014'teki facia üzerine Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve bir grup avukat, 17 Mayıs'ta ilçeye gelmişti. Polisler tarafından takip edilen avukatlar gözaltına alınmıştı. Kendisi de Somalı ve bir madencinin torunu olan, Soma Linyit Anadolu Lisesi Beden Eğitimi öğretmeni Ayşe Gül Ersoy, bu arbedenin ortasında kalan 12 yaşındaki bir çocuğu kurtarmak istedi. Polislere, "Onu almayın." diye seslendi. Çocuğu bırakan polisler, Ersoy'u gözaltına aldı. Ersoy ve ÇHD'liler, spor salonuna götürüldü. Akşamüzeri de savcılığa sevk edilmeden serbest bırakıldılar fakat Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ersoy hakkında, "memura direnme ve kamu malına zarar verme" suçlamasıyla soruşturma başlattı. Toplulukla hareket edip polise mukavemet ettiği gerekçesiyle Devlet Memurları Kanunu'nun 125/B-d maddesi gereğince kınama cezası verildi. Öğretmen Ersoy, kınama cezasının ardından Kırkağaç ilçesine bağlı Gelenbe beldesindeki Şair Eşref Ortaokulu'na tayin edildi.
Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Metin Demirel ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Ayşe Gül Ersoy, bu kararın siyasi olduğunu ve kanuni yoldan hakkını arayacağını söyledi. Dava açmak için şubeye gelen belgelerin merkeze gönderildiğini aktaran Ersoy, "Avukat arkadaşlar, benimle ilgili bir dilekçe hazırlayacaklar. Manisa İdare Mahkemesi'ne başvurumu yaparak dava açacağım. Tayinimin çıkarılması benim için büyük sıkıntı. Eğer yürütmeyi durdurma kararı alamazsak, benim oraya gidip gelmem sorun olacak. Bu sıkıntıları yaşamamam için bir önce davamızı açacağız." dedi. Tayininin başka ilçeye çıkarılmasının basına yansıması üzerine Türkiye'nin her yerinden destek gördüğünü dile getiren Ersoy, "Beni tanıyan tanımayan herkes, bütün kurumlar, bütün bireysel kişiler ciddi anlamda destek oldu. Soma Kaymakamı dahi benim yanımda olduğunu söyledi. Soma'da 30 yıldır öğretmenlik yapıyorum, gençlerin çoğu benim öğrencim zaten. Soma'nın yarısından çoğu öğrencim sayılır. 30 yıl kalınca beni herkes tanıyor. Yasal yoldan hakkımı alıncaya kadar mücadelem sürecek." diye konuştu.
Eğitim-Sen Şube Başkanı Demirel de şunları söyledi: "Geçen yıl ÇHD'li avukatların çalışmasında, yakınlarını yitiren madenci ailelerine yardımların ulaştırılmasında, Soma'ya ilçe dışından gelenlerin ağırlanması ve çalışmalarına yardımcı olan üye ve yöneticimize sahip çıkıyoruz. 13 Mayıs 2014 Soma faciası anında, sonrasında ve şimdi Ayşe Gül Ersoy arkadaşımız sahipsiz değildir, onun sürekli yanındayız. Eğitim-Sen Genel Merkezi ile olayın ilk gününden beri organize bir şekilde işbirliği halindeyiz. Gerekli dökümanlar, genel merkez hukuk büromuza iletilmiş olup konu yargıya taşınacak. Ayşe Gül öğretmenimize geçmiş olsun diyoruz. Soma temsilciliğimiz, Manisa şubemiz ve genel merkezimiz konunun takipçisidir. Yanlıştan dönülerek görev yerine dönmesini sağlamanın ötesinde üyemiz, yöneticimiz ve meslektaşımıza yapılan bu itibarsızlaştırma hamlesi, gereken cevabı hem yargıdan hem tarafımızdan alacaktır." CİHAN