Gazeteci Soli Özel, Türk askerinin Musul yakınlarına kadar girmesi ve kısa sürede çıkmasıyla dış politikada zayıfladığını söyledi. Özel, "Böyle bir hamleyi sağına soluna bakmadan yaptığın takdirde çok fazla oyuncunun ayağına basıyorsun, onlar da seni püskürtüyorlar. Biz bundan 10 gün öncesine göre daha zayıf görünümlü bir hale düştük. Türkiye'nin ağırlığına, itibarına, ciddiyetine yazık oldu. Bunun nereye varacağını görmemek mümkün değil. Tepkiler belli ve senin buna direnemeyeceğin de açık. Niye kendini bu duruma koyuyorsun?" dedi.
Hürriyet'ten Ahmet Hakan'a konuşan Soli özel, Türkiye dış politikasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türk askerinin Musul yakınlarına girmesi ve kısa sürede çıkmasıyla ilgili ABD'nin etkili olduğunu belirten Özel, şöyle konuştu: "Irak Başbakanı'nı İran'ın pençesinden kurtarmak istiyor. ABD'nin, Irak Başbakanı'nın zaten pek de olmayan gücünün sarsılmamasını istemesi bu yüzden. Olayın Obama'nın telefon etmesine kadar varmasının temel nedeni bu. Bu olay, Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesinin akabinde saha dışına atılmasının hemen ardından gerçekleşti. 'Suriye'de kaybettiğimiz alanı Irak'ta kazanabilir miyiz' şeklindeki bir düşüncenin etkisi olduğunu düşünüyorum. Bir trafiğe de dikkat etmek gerekir. Barzani, Suudi Arabistan'daydı. Sonra Türkiye'ye geldi. MİT'e götürüldü, Genelkurmay'a götürüldü. Bunlar rüyamızda görsek hayra yormayacağımız şeyler. Türkiye, 'Beni oyunun dışında görmeyin, işte bakın, Irak Kürdistan Yönetimi'nin Başkanı ile temastayım, orada hâlâ etkili bir oyuncuyum, gördüğünüz gibi 25 tank, 600 asker gönderdim, beni de oyunun içine katmak zorundasınız.' demek istedi."
Türkiye'nin bu hamleyle çok fazla ülkeyi rahatsız ettiğini ifade eden Özel, şöyle devam etti: "Böyle bir hamleyi sağına soluna bakmadan yaptığın takdirde çok fazla oyuncunun ayağına basıyorsun, onlar da seni püskürtüyorlar. Şimdi ne oldu? Biz bundan 10 gün öncesine göre daha zayıf görünümlü bir hale düştük. Türkiye'nin ağırlığına, itibarına, ciddiyetine yazık oldu. Ben şunu anlamıyorum: Bunun nereye varacağını görmemek mümkün değil. Tepkiler belli ve senin buna direnemeyeceğin de açık. Niye kendini bu duruma koyuyorsun? Hakikaten anlamıyorum."
TÜRKİYE – İSRAİL YAKINLAŞMASI YALNIZLIKTAN
Türkiye - İsrail ilişkilerinin normalleşmesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Özel, "Bu 'iki yalnız'ın buluşmasıdır. Türkiye de yalnız, İsrail de... İki yalnız bir araya geliyor.2010 yılında yani Mavi Marmara trajedisi yaşandığında Türkiye'nin bölgedeki konumu çok farklıydı. Türkiye çok güçlüydü, İsrail ise ciddi şekilde yalnızlaşan bir ülkeydi. Hâlâ da yalnız... Bugün Türkiye de en az İsrail kadar yalnızlaştığı için İsrail–Türkiye yakınlaşması, iki yalnızın buluşmasıdır." diye konuştu.
Yakınlaşmanın İran'ın da etkili olduğunu ifade eden Özel, "Önümüzdeki dönemde gerçekleşecek pek çok şeyin İran'ın dünya sistemine meşru bir oyuncu olarak girecek olmasıyla bağlantılı olduğunu düşünüyorum. İran'ın bölgede hegemonik bir ülke olma arzusunu kendileri açısından tehdit olarak gören üç önemli ülke var: BİR: Suudi Arabistan... İKİ: İsrail... ÜÇ: Türkiye... Suudi Arabistan'la İsrail zaten son altı yıldır her konuda anlaşıyor ve müthiş bir yakınlık içinde. İran'ın ağırlığını arttıracak olmasından Türkiye de çok rahatsız." dedi.
RUSYA'NIN TEPKİSİ MEYVE SEBZE İTHALATINI YASAKLAMAKLA KALMAZ
Türkiye – Rusya krizde alışılmışın dışına çıkarak alttan aldığını belirten Özel, şu ifadeleri kullandı: "Sabırlı davrandı. Fakat o uçağın düşürülmesinin Rusların indindeki karşılığı sebze ve meyve ithalatının yasaklanması ya da Antalya'ya turist göndermemekle sınırlı olmayacak. Putin, uçağın düşürülmesiyle eşit sayılabilecek bir cevap verecekse Türkiye'nin tavrı ne olacak? Ben diplomasiye çok iş düştüğü kanaatindeyim. Bu işi tatlıya bağlamanın yolları aranmalı. Durumu yumuşatmanın bir yolu bulunmalı. Belki birtakım etkili insanlar, devletler araya sokulabilir. Fakat yine de Putin, kendi kamuoyuna 'Ben bunun intikamını aldım' demeden konuyu kapatmayacak gibi. İmkân muhakkak vardır fakat kolay değil."
CİHAN