Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün izinleriyle, İzmir Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi, EKODOSD işbirliğiyle, Aşağı Büyük Menderes Havzası'ndaki leylek yavrularının halkalama çalışmaları yapıldı. Yuvalarında halkalanan leylek yavrularının sayımları da yapılıyor. Aydın'ın Söke ilçesinde 80 leylek yavrusu halkalandı.
Yavru leyleklerin AYDEM'in sepetli aracıyla yuvaya çıkılarak bir sepet yardımıyla tek tek aşağıya indirilip gaga boyları, kanat uzunlukları ölçüsü, cinsiyet belirleme ve bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere her yavrudan tüy örnekleri alındığını belirten Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Halka takılan her yavru leyleğin ağırlığı ölçülerek kayıt altına alındı. Üzerinde 4 harften oluşan harf kombinasyonları bulunan, uzaktan da okunabilen Mavi-Beyaz PVC plastik halkalar, yavru leyleklerin sağ bacaklarına takıldıktan sonra tekrar yuvalarına geri bırakıldı." dedi.
SİYAH SAMAN İPLERİ BİRÇOK YAVRU LEYLEĞİ TELEF EDİYOR
Doğaya insanlar tarafından atılan her türlü atık maddenin, leylek yavrularının altına konması için ebeveyn leylekler tarafından taşınarak, yuvaları adeta çöplüğe dönüştürdükleri de belirten EKODOSD Başkanı Sürücü, "Leylek yavrularının sağlığını olumsuz olarak etkileyen en önemli atık madde siyah ipler olmaktadır. Hemen her leylek yuvasının olduğu yerleşim yerlerinde hayvancılık yapılmaktadır. Hayvanların beslenmesinde kullanılan samanlara ait siyah ipler, gelişigüzel doğaya atılmakta ve leylekler tarafından bulunarak yuvaya getirilmektedir. Yuvaya getirilen siyah ipler yavruların ayağına dolanarak, birçoğunun yaralanmasına, bacak kopmalarına ve hatta ölümlerine yol açtığı görülmektedir. Doğaya çöp atanlar, attıkları bu atıkların nelere mal olduğunu bilmemektedir. Özellikle saman iplerinin atılması sonucunda ne yazık ki birçok leylek telef olmakta ve sakat kalmakta. Bu tehditlerin önlenmesi, leylek yuvalarına yakın bölgelerde iplerin atılmamasına ve saman ipleri yerine başka bir yöntem bulunmasına bağlıdır. Bu konuda leylek yuvalarının olduğu yerleşimlerde atıklarla ilgili bilinçlendirme ve uyarıcı poster çalışmaları yapılacaktır. Leyleklerin önemli beslenme alanı olan sulak alanların korunması ve onların sağlığını tehdit eden çevre kirliğinin önüne geçilmesi, bölgedeki leylek popülasyonunun geleceğini yakından ilgilendirmektedir." dedi. CİHAN