Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümet kurma görevini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na vermesiyle birlikte 45 günlük hükümet kurma süresi resmen başladı. Davutoğlu bu hafta Meclis'te grubu bulunan 3 siyasi partinin liderleriyle bir araya gelecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu ise Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) üye seçimini yapmak üzere toplanacak.
RTÜK'teki 2 AK Partili, 1 MHP'li üyenin görev süresi dolduğu için 14 Temmuz Salı günü Meclis'te seçim yapılacak. Ancak 7 Haziran 2015 Milletvekili Seçimleri sonuçlarına göre AK Partili bir üye muhalefete geçecek. Bu üyenin MHP'den mi yoksa HDP'den mi olacağı net değil. Bu konuda içtüzüğe göre karar verme yetkisi Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'a ait.
Yılmaz, geçen hafta Meclis Başkanlık Divanı toplantısında konuya ilişkin partilerin görüşlerini sormuştu. AK Parti, HDP ve CHP kura çekilmesini isterken, MHP ise Siyasi Partiler Kanunu'nun 35. maddesine göre, sandalye sayısının eşit olması durumunda kimin ana muhalefet olacağını belirlemek için oy oranına bakılması gerektiğini savunmuştu. Konuya ilişkin kura çekilip çekilmeyeceği bu hafta, seçim öncesi belli olacak.
KOALİSYON KURMA SÜRECİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini vermesiyle 45 günlük hükümet kurma süresi başladı. Başbakan Davutoğlu, yarın saat 14.00'te ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek. Hükümet kurma görüşmeleri kapsamında Başbakan Ahmet Davutoğlu, 14 Temmuz Salı günü saat 14.00'te MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile 15 Temmuz Çarşamba günü de saat 11.00'de HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile bir araya gelecek. Böylece Ramazan Bayramı öncesi ilk tur görüşmeleri tamamlanmış olacak. İkinci tur görüşmelerinin ise bayram sonrası başlaması bekleniyor. Başbakan Davutoğlu, ikinci tur görüşmelerinde CHP ve MHP'yi ziyaret etmesi bekleniyor.
Koalisyon hükümeti kurulması halinde ise Bakanlar Kurulu'nun listesi tam olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacak. Bakanlar Kurulu'nun programı, kuruluşundan en geç bir hafta içinde Başbakan veya bir bakan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde okunacak ve güvenoyuna başvurulacak. Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından 2 tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden 1 tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak. Güven istemi, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğuyla reddedilebilecek.
Başkanlık, 276 milletvekili güvensizlik oyu kullandığı takdirde, Bakanlar Kurulu'na güvensizlik oyu verildiğini, aksi halde Bakanlar Kurulu'nun güvenoyu aldığını bildirecek. Anayasa'ya göre yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine 45 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.
Anayasa'ya göre seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasî parti gruplarından, oranlarına göre üye alınacak.
Siyasî parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmî Gazete'de ilânından itibaren 5 gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak.
CİHAN