"Siyasetin arka bahçesi olmayan eğitim kurumlarına ihtiyacımız var"



CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, AK Parti'nin 13 yıllık iktidarında eğitim politikalarının 11 defa değiştirildiğine işaret ederek, "15-29 yaş arası işsizlik oranı yüzde 20'lerin üzerinde, üniversite mezunu gençler arasındaki işsizlik ise yüzde 30'larda. Siyasetin arka bahçesi olmayan eğitim kurumlarına ihtiyacımız var." dedi.

27 yıllık öğretim üyesi kimliğiyle, genç nüfusun işsizlik ve eğitim politikası ilişkisini değerlendiren Lale Karabıyık, Türkiye'nin genç nüfus açısından avantajlı durumda olduğunu; ancak bunun hakkını vermenin ve bu avantajı iyi kullanabilmenin önemli olduğunun altını çizdi. Karabıyık, "Yaş ortalamamız 29, bu son derece ideal bir ortalama. Çalışma çağında olan nüfusumuzda (15-65 yaş arası) 20 yıl içinde önemli bir artış olacak. Tabi bu da istihdam ihtiyacı anlamına geliyor. Demografik Çalışabilir Nüfus Fırsatı adı verilen bu avantajı çoğu ülke ekonomi tarihinde iktisadi sıçrama hamlesinde kullandı ve olumlu etkilerini fırsata çevirdi." dedi.

Türkiye'de ekonomi yetersiz de olsa istihdam yaratsa bile çalışabilir nüfustaki artış ve iş talebinin bu artışın oldukça üzerinde kaldığını ve işsizlik oranının arttığını hatırlatan Prof. Dr. Lale Karabıyık, bu kadar iş arayan varken, iş dünyasının kalifiye eleman bulamamaktan yakındığını, ikisini eşleştirebilmek için işsize o işe uygun vasfı kazandırmak gerektiğini vurguladı.

'İSTİHDAMDA KAYIP NESİL'

Karabıyık şöyle konuştu: "Ara eleman, kalifiye eleman sorunu ve işte meslek liselerinin önemi, meslek edindirme kurslarının önemi, stajların önemi, hatta en önemlisi de eğitim sistemindeki müfredatın önemi burada ortaya çıkıyor. Teorinin uygulamayla pekiştirildiği, ezbere dayanmayan, siyasetin arka bahçesi olmadığı eğitim kurumlarının önemi burada ortaya çıkıyor, bir bilim üssü haline dönüştürülmesi gereken üniversitelerin önemi burada ortaya çıkıyor. Türkiye'de genç nüfustaki (15-29 yaş) işsizlik oranı yüzde 20'lerin üzerinde, üniversite mezunu gençler arasında işsizlik ise yüzde 30'larda. Uzmanlar, genç ama işsiz olan bu gruba 'İstihdamda Kayıp Nesil' adını veriyor. OECD ortalamasının yüzde 15 olduğu bu oran için durup düşünmek gerekiyor."

"13 YILDA 11 DEFA DEĞİŞEN EĞİTİM POLİTİKASIYLA OLACAK ŞEY DEĞİLDİR"

Bunu bir sorun olarak görmemeyi bir gaf olarak nitelendiren CHP'li vekil, şöyle devam etti: "Genç nüfus avantajını doğru eğitim politikasıyla, doğru istihdam politikasıyla fırsata dönüştürmek zorundayız. Bu 13 yılda 11 defa değişen eğitim politikasıyla olacak şey değildir. Ekonomik aktivitedeki sıçrama ve verimlilik artışını, katma değeri yüksek ve ihracata dönük üretim modelinde, katma değeri yüksek ürünü yaratacak teknolojiyi, bu teknolojiyi yakalayabilecek eğitim sistemini ve üniversite modelini ve rekabet edebilirliği ve yeni pazarlara ulaştıracak uzun vadeli programı birlikte kurgulayabilmek gerekir. Bu gençleri umutsuzluğa değil, verimli olabilecekleri iş hayatına ve geleceklerini kurabilecekleri bir yaşam seviyesine eriştirmeliyiz."
CİHAN
<< Önceki Haber "Siyasetin arka bahçesi olmayan eğitim kurumlarına ihtiyacımız... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER