Yanlış ayakkabı seçimi, ayak başparmağında şişlik ve çıkıntıya yol açabiliyor. Tıp literatüründe Halluks valgus olarak adlandırılan bu çıkıntı tedavi edilebiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Tuluhan Yunus Emre'ye göre halluks valgus'u en fazla sivri burun ve topuklu ayakkabılar tetikliyor.
Op. Dr. Tuluhan Yunus Emre, halluks valgus'un birinci ayak parmağı ve birinci tarak kemiği arasındaki eklemi etkileyen ortopedik rahatsızlık olduğunu belirtirken, "Eklemde oluşan şişlik ve çıkıntı, "bunyon" olarak adlandırılır. Ağırlıkta kadınlarda görülen ve sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyen bu durum, şişlik ve çıkıntıdan daha kompleks bir yapıya sahiptir. Genetik yatkınlığın da etkilediği hastalık, uzun yıllar topuklu ve sivri burunlu ayakkabı giyen kadınlarda daha çok görülmektedir. Ayak parmaklarını sıkmayan ayakkabılar, şekil bozukluğunu engellediği gibi eğer bunyon gelişmişse, buna bağlı oluşan rahatsızlığın da azaltılmasına yardımcı olur." diyor.
Ağrının beraberinde başka ayak problemlerine de yol açtığına dikkat çeken Emre, şunları söylüyor: "Halluks valgus, tedavi edilmezse ciddi ağrılara ve ayakta problemi artıran ikincil değişikliklere neden olur. İlk önce bölgede kızarıklık ve şişlik gelişir. Zaman geçtikçe buradaki doku kalınlaşır ve ayakkabının sürtmesine yol açan daha büyük bir çıkıntı oluşur. Ayaktaki birçok problemin sebebi anormal basınç ve sürtünmedir. Kemikteki herhangi bir çıkıntı, durumu daha da kötüleştirir. Özellikle kadın hastalar, ayaklarına uygun ayakkabı bulmakta güçlük çekerler."
TEDAVİDE İLK BASAMAK: DOĞRU AYAKKABI SEÇİMİ
Halluks valgus tanısının dikkatli, ayrıntılı bir hasta hikayesi ve klinik muayeneden sonra konulacağını ifade eden Op. Dr. Tuluhan Yunus Emre, "Hasta, ayakkabı seçimleri konusunda doktoru bilgilendirmelidir. Ardından ayak röntgenleri çekilir. Röntgenlerle tedavi yöntemini belirlemede yardımcı olan, kemikler arasındaki açılar ölçülür. Tedavi ayağa uygun ayakkabı seçimi ve giyilmesi ile başlar. Hastalığın erken evrelerinde, sivri uçlu ayakkabıların önü geniş ayakkabılar ile değiştirilmesi şikayetleri azaltabilir. Geniş ayakkabılar bunyon üzerindeki basıncı azaltarak ağrının azalmasına da faydalı olur. Ayrıca özel pedler ve parmak arası makaralar ile basıncın ve ağrının azaltılması amaçlanabilir. Bütün cerrahi dışı yöntemler, hastanın ağrısını gideremiyorsa veya hastalık ileri evrede teşhis edilmişse cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilir." CİHAN