Sivaslı kadınların yün yıkama mesaisi

Sivaslı kadınların yün yıkama mesaisi

Kışın sıcak, yazın ise serin tuttuğu için yorgan, döşek ve yastıkta kullanılan yünlerin temizlenmesi oldukça meşakkatli. Sivaslı kadınlar, yünleri temizlemek için yoğun mesai harcıyor. Yünlerin yataklardan çıkartılması, yıkanması, temizlenip kurtulması ve yataklara yeniden doldurulması 4 günü buluyor. Kış memleketi Sivas'ta kadınlar yaz mevsimi geldiğinde yün temizlemeye başlıyor. Bu gelenek her yıl tekrarlanıyor.

Yün temizleyenlerden Şemsi Deker, sağlık için doğal ürünlerin kullanılması gerektiğini, 3 çocuk ve 3 torun sahibi olduğunu, çocukları ve torunlarının da yün yatak kullanmasını önerdiğini, onlara da yün yatak hazırladığını ifade etti. Yünlerin genelde yaz mevsiminde temizlendiğini, biraz meşakkatli olsa da rahatlığı için buna katlandıklarını belirten Deker, "Yün doğaldır, kullanıldığı yorgan ya da yastık, kışın sıcak tutar yazın ise serin tutar" dedi.

48 yaşındaki Şemsi Deker, doğal olması, sağlık açısından tavsiye edilmesi nedeniyle eskiden beri yünü tercih ettiklerini kaydederek, temizlenmesinin ise biraz uğraş istediği dile getirdi.

Yünleri kılıflarından çıkararak bir gün önceden çamaşır sodası ile ıslattıklarını anlatan Deker, bir gün bekledikten sonra ise 5-6 kez yıkandığını aktararak, şunları söyledi: "Yünleri daha sonra tokaçladıktan sonra duruluyoruz, yumuşatıcı koyarak tekrar durulama işlemi yapıyoruz. Yıkandıktan sonra sele ya da torbalara doldurulup suyunun çekmesini bekliyoruz. Eski somyaların üzerine sererek sopalarla övülür ki gübürlerinden arınsın. Son olarak kuruduktan sonra keçeleşmemesi için ellerle yünleri diterek yastık, yorgan veya nevresim astarlarına dolduruyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Sivaslı kadınların yün yıkama mesaisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER