"Şırnak'taki kamu hastanelerinde toplamda 6 kadın doğum doktoru var"

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Temmuz 14 2015
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, merkeze bağlı yerleşim birimleri ile nüfusu yaklaşık 500 bini bulan Şırnak'ta kamu hastanelerinde toplamda sadece 6 kadın doğum doktorunun bulunmasını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na sordu.
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, merkeze bağlı yerleşim birimleri ile nüfusu yaklaşık 500 bini bulan Şırnak'ta kamu hastanelerinde toplamda sadece 6 kadın doğum doktorunun bulunmasını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na sordu.

Faysal Sarıyıldız, Şırnak'taki kadın doğum doktoru eksikliğini TBMM gündemine taşıdı. Konu hakkında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na yazılı soru önergesi veren Sarıyıldız, yurttaşlara ulaşılabilir ve eşit sağlık hizmeti sağlamanın kamusal bir aygıt olan devletin aslî görevi olduğuna dikkat çekerek, "Ancak Türkiye'de 2003 yılından itibaren hayata geçirilen 'Sağlıkta Dönüşüm Yasası' ile hastaların müşteri, hastanelerin ise birer ticari merkeze dönüştürülmesi, hastalar, çalışanlar ve hekimler açısından birçok sorunu beraberinde getirmiştir." dedi.

'GÜÇLÜKONAK, ULUDERE VE BEYTÜŞŞEBAP'TA KADIN DOĞUM DOKTORU YOK'

Türkiye'deki mevcut sağlık sisteminin yarattığı yapısal sorunlardan birisinin de Şırnak'ta yaşandığına işaret eden Sarıyıldız, şu istatistiki verileri paylaştı: "Merkeze bağlı yerleşim birimleri ile nüfusu yaklaşık 500 bini bulan Şırnak'ta kamu hastanelerinde toplamda 6 kadın doğum doktoru hizmet vermektedir. Nüfusu 91 bin 573 olan Şırnak merkezde 2 kadın doğum doktoru, nüfusu 132 bin 857 olan Cizre'de sadece acil durumlarda doğumhanede çalışan ancak poliklinikte hizmet vermeyen 1 kadın doğum doktoru, nüfusu 73 bin 348 olan İdil'de 1 kadın doğum doktoru, nüfusu 121 bin 110 olan Silopi'de 1'i Ankara'dan geçici olarak görevlendirilen 2 kadın doğum doktoru çalışmaktadır. Şırnak'ın diğer ilçeleri olan Uludere, Güçlükonak ve Beytüşşebap'ta ise kadın-doğum doktoru hiç bulunmamaktadır."

'DOKTOR YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE ÖLEN VATANDAŞLARDAN KİM SORUMLU?'

Sarıyıldız, Bakan Müezzinoğlu'na cevaplaması talebi ile şunları sordu:
İlçe, köy ve diğer yerleşim birimleri ile beraber nüfusu 500 bini bulan Şırnak'ta kamu hastanelerinde neden sadece 6 kadın-doğum doktoru çalışmaktadır?
Şırnak'taki toplam nüfus göz önüne alındığında kaç kadın do

Bu haberler de ilginizi çekebilir