Siparişler azalınca kapısına kilit vurulan fabrikaya talip çıkmadı


Sanayi şehri Kocaeli'nde, dünya devi petrol ve doğalgaz şirketlerine özel endüstriyel sistemler üreten 50 yıllık fabrika, ekonomideki yavaşlama sebebiyle kapısına kilit vurdu. 64 kişinin çalıştığı fabrika, açık artırma ile satışa çıktı. Ancak fabrikaya hiç kimse teklif vermedi. Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Hami Baltacı, "İşçilerin bir yıl önce belirlenmiş 3,5 milyon TL toplam alacakları bulunuyor. Biz bunun takipçisiyiz."dedi.

Esnafların nakitte sıkışmaya başlaması, icralık iş yeri ve fabrika sayısını da etkiledi. Bankalar, borcunu ödeyemeyen girişimcinin bin 300'e yakın iş yeri ve fabrikasını satılığa çıkardı. Bunun bir örneği de Kocaeli'nin Derince ilçesinde yaşandı. İlçede yıllardır faaliyet gösteren AD Demirel Fabrikası, kapısına kilit vurdu. Borçların ve işçilerin kıdem tazminatlarının ödenmesi için fabrika, açık artırma ile satışa çıkartıldı. Derince'de faaliyet gösteren fabrikada üretimin durması üzerine 64 işçi de işsiz kaldı. İşçilerin alacağı için fabrika yetkilileriyle Birleşik Metal-İş Sendikası arasında protokol imzalandı. 22 dönümlük arazi üzerine kurulu bulunan fabrika, bugün açık artırma ile satışa çıktı. Ancak ihale komisyonuna hiçbir teklifte bulunan olmadı. Sonuçsuz kalan ihale, 16 Aralık tarihine ertelendi. İhaleyi AD Demirel işçilerinin örgütlü olduğu Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Hami Baltacı ve az sayıda işçi de takip etti. Baltacı, ihale bitiminde yaptığı açıklamada, "Bildiğiniz gibi fabrikada 64 işçi çalışıyordu. İşçilerin bir yıl önce belirlenmiş 3,5 milyon TL toplam alacakları bulunuyor. Fabrikada 3 ile 27 yıl arasında çalışanlar var. Toplam alacağı 100 bin TL'yi geçen işçiler var. İşçilerimizin alacaklarının tahsili için süreci takip etmeye devam edeceğiz."dedi.

SİPARİŞLER AZALINCA DURUM ZORLAŞTI

Fabrika sahibi Atilla Doğan ise 50 senelik fabrikanın 25 yıldır grupları bünyesinde hizmet verdiğini söylemişti. Doğan, şunları kaydetmişti: "Çalışanlara emsalinin üzerinde ücret verilmesi ve bu ücretlerin tamamının kayıt sistemine yansıtılması nedeniyle haksız rekabet doğması, AD-Demirel şirketinin rekabet gücünü azaltmıştır. Yurtdışı firmalarla dahi rekabette zorlanmıştır. Bu tip kuruluşlar normalde içinde bulundukları grubun projeleri için imalat yaparak varlığını sürdürmektedir. Grup bünyesinden gelecek siparişler de kısıtlanınca fabrika rantabl olmaktan çıkmıştır. Alacaklar ve kıdem tazminatlarının ödenmesi için, 40 bin metrekarelik alanın satılmasına karar verilmiştir. Limana da yakınlığı dolayısı ile çok aranan bir arsa iken, genelde olduğu gibi birdenbire talep azalması ile karşılaşmıştır."

CİHAN
<< Önceki Haber Siparişler azalınca kapısına kilit vurulan fabrikaya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER