TBMM Genel Kurulunda, 18 yaşından küçüklere sigara satanlara 6 aydan 1 yıla kadar
hapis cezası verilmesini öngören ve toplu taşım araçlarında sigara içilmesini de
yasaklayan
kanun teklifinin görüşmelerine başlandı.
Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapan teklif üzerinde
AK Parti grubu adına söz alan
Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, gelecek dönemde ölümlerin büyük çoğunluğunun
kalp-
damar hastalıkları ve
kanserden kaynaklanacağını söyledi.
Uyuşturucu kullananların yüzde 99,9'unun içiciliğe sigaradan başladığını belirten Erdöl, ''Uyuşturucu bataklığının memba, sigara'' dedi.
Ev ve orman yangınlarının yüzde 50'sinin sigaradan kaynaklandığını ancak
ekonomik yangının daha fazla olduğunu vurgulayan Erdöl, ''20 milyar doların, havayı kirletmek için kullanıldığını'' ifade etti.
Erdöl, sigara içmeyi, ''özentiyle, görsel yolla bulaşan, bulaşıcı bir hastalık'' olarak nitelendirdi.
''Yasak'' kelimesine karşı olduklarını dile getiren Erdöl, sigara içmek
özgürlükse,
temiz hava solumanın da özgürlük olduğunu belirterek, ''Kimseyi, kanser, kalp-damar hastalığıyla karşı karşıya bırakma hakkınız yok'' diye konuştu.
Erdöl, sigara içmenin, ''zevkle'' açıklanamayacağını, hiçbir zevkin, insan sağlığından daha değerli olamayacağını ifade etti.
''SAĞLIK BAKANLIĞI BÜTÇESİNDEN FAZLA''
CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız, sigarada bulunan 50 maddenin doğrudan kansere neden olduğunun tespit edildiğini vurguladı.
Sigarada bulunan nikotinin kalp atışını hızlandırdığını, tansiyonu yükselttiğini, eroin,
kokain ve alkolden hiçbir farkının olmadığını belirten Yıldız, sigarayı deneyen her 3 kişiden 1'inin bağımlı hale geldiğini kaydetti.
Yıldız, yasa teklifinin
yasak getirmediğini, sigara içmeyeni korumayı amaçladığını belirtti.
Sigaranın
kısırlık ve iktidarsızlığa yol açtığını, sigara paketlerinde de bu ifadelerin yer aldığına işaret eden Yıldız, Belçika'da ise sigaranın üzerinde, ''yatakta yatan bir karı-kocanın, birbirine ters bakar şekilde bir resim bulunduğunu'' belirtti.
Yıldız, İsveç'te
sigara yasağından sonra sigaraya bağlı hastalıkların azaldığını anlattı.
Sigarayı bırakmak isteyenlere, Fransa'da olduğu gibi devlet desteği getirilebileceğini kaydeden Yıldız, Türkiye'de sigara içen 20 milyon kişinin sigara için harcadığı paranın,
Sağlık Bakanlığı bütçesinden fazla olduğunu söyledi.
''YASA UYGULANAMADI''
DTP
Şırnak Milletvekili Hasip
Kaplan, ABD, kuzey
Avrupa ve bazı
Akdeniz ülkelerinde,
tütün mamullerinin kontrolünde, önlenmesinde ciddi tedbirler getirildiğini söyledi.
Resmi dairelerde sigara içilemeyeceği, içenlere ceza uygulanacağına dair daha önce bir yasa çıkarıldığını anımsatan Kaplan, ancak, bu yasanın sağlıklı olarak uygulanamadığını belirtti.
Kaplan, sigara firmaları, tütün mamulü üreticilerinin, konser, yarışma, sponsorluk gibi bazı aktivitelerine karşı önlem alınabileceğini ifade ederek, bu firmaların safariler düzenlediğini, logolarının
spor karşılaşmalarında yer aldığını bildirdi.
''SİGARANIN ETKİLEMEDİĞİ ORGAN YOK''
MHP Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu da dünyada 1 milyar 100 milyon insanın sigara içtiğini belirterek, sigaraya başlama yaşının 12'ye kadar düştüğünü söyledi.
Sigarayı bırakmada ailelere büyük görev düştüğünü, bunun sadece polisiye tedbirlerle mümkün olamayacağına işaret eden Yunusoğlu, sigara içen bireyin sadece kendini değil toplumun geleceğini de olumsuz etkilediğini kaydetti. Sigaranın insan vücudunda etkilemediği
organ olmadığına işaret eden Yunusoğlu, ''Sigara yalancı mutluluk sağlar, geçici huzur verir'' dedi.
Yasığın sigarayı bırakmada caydırıcı olacağını ifade eden Yunusoğlu, kapalı alanlarda sigara içilmesine izin verilmesi konusunda ise ''Havalandırma sistemleri çalışmadığı için teklifte 'kapalı alanlarda izin verilen yerler' ibaresi çıkarılmalı ve tam yasak olmalı'' görüşünü savundu.
Sigara reklamı, promosyonu ve sponsorluğuna da izin verilmemesi gerektiğini belirten Yunusoğlu, tütün üretiminin önemli olduğunu, bu nedenle Türkiye'nin ihtiyacı ve
ithal ettiği tütünü üretmesi gerektiğini söyledi.
Yunusoğlu, MHP olarak teklifi desteklediklerini bildirdi.
AA