ŞANLIURFA (CİHAN)- Şiddet gören kadınlar için dünyanın ilk yerleşim yeri olduğu ileri sürülen tarihi ilçe Harran'da köy kurulacak. Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz'un arazi bağışlayarak destek olduğu projenin mimarisini, Yrd. Dç. Dr. Gülay Yedekçi'nin çizdiği 'Uluslararası Ekolojik Kadın Köyü' için ilk adım 4-8 Mart arasında düzenlenecek festivalle atılıyor.
'Gelecek Mimarisi' alanında önemli isimler arasında bulunan Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi, şiddet gören kadınların sığınması için geniş kapsamlı bir projeye imza attı. Şanlıurfa'nın Harran ilçesine kurulacak köyde şiddet gören kadınlara barınma olanağının yanı sıra mesleki kurslar, rehabilitasyon alma gibi imkanlar da sunulacağı belirtiliyor. Bir yıl boyunca çeşitli eğitimler görecek olan kadınların, mesleki yeterlilik kazandıkları anda gerçek yaşamlarına dönebilecekleri kaydediliyor.
Uluslararası Ekolojik Kadın Köyü Derneği; Harran ve Ekolojik Kadın Köyü Projesi'nin tanıtımı amaçlı Harran Belediyesi tarafından 4-8 Mart 2015 tarihleri arasında uluslararası festivale imza atılıyor. Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve yöredeki kadın kuruluşlarının da destek olduğu projenin, şiddet gören kadınlar için sığınma yuvası olması bekleniyor.
AĞAÇ ŞEKLİNDE EVLER İNŞA EDİLECEK
Yapımına önümüzdeki günlerde başlanacak olan 'Ekolojik Kadın Köyü'nün 10 bin metrekare arazi üzerine kurulacağı bildirildi. Gülay Yedekçi'nin çizdiği proje doğrultusunda araziye, Harran'ın ekolojik yapısına uygun olarak kerpiç evler yapılacak. Evlerin dağılımı, yukarıdan bakıldığında bir ağaç şeklini oluşturacağı öğrenildi. Müstakil olarak inşa edilecek evlerde 100 kadın çocuğuyla birlikte kalabilecek kapasitede planlanıyor.
Şiddet gören kadınların sanat edinebilmeleri, topluma kazandırılmaları amacıyla kurulacak olan köyde evlerin dışında eğitim, rehabilitasyon ve spor merkezleri de yapılacağı bildirildi. Eğitim merkezlerinde kadınlara sertifika programlı el işi, biçki dikiş, takı tasarım gibi meslek kursları düzenleneceği kaydedilirken, böylece kadınlar bir yandan meslek edinecek, bir yandan da toprağı ekip tarımcılık yapma imkanı sunulacağı öğrenildi.
PROJE KİMSESİZLERİ DE KAPSIYOR
Bu arada, Harran şehir merkezine 2 kilometre uzaklıkta kurulacak köye sığınan kadınların çalışırken kazandıkları paraları hesaplarına yatırılacak. Köyden meslek sahibi olarak ayrılan kadına TOKİ'yle işbirliği yapılarak, biriken parasıyla ev alınacak. Köyde yalnızca şiddet gören kadınlara değil, kimsesizler ve eşlerinden ayrı olup maddi sıkıntı çeken kadınlara da barınma hakkı sağlanacak.
Projenin, dünyada ve Türkiye'de örnek bir proje olmasını hedeflediklerini belirten Yedekçi, "Ekolojik Kadın Köyümüz, sürdürülebilir ve erişilebilir tasarım ilkeleriyle oluşturulan bir proje olarak tasarlandı. Dünyada ve Türkiye'de örnek bir proje olmasını hedefliyoruz. Köy içerisinde yapılan evler ve ulaşım karbon salınımını sıfıra indirgeyecek şekilde olacak. Burada gri suyun arıtılarak bostanlarda kullanılmasını istiyoruz. Engelli insanların kullanabileceği yeşil alanlar da tasarladık." dedi.
CİHAN