Ege Üniversitesi (EÜ)'nde faaliyet gösteren altı sendika, birleşerek üniversite içerisinde bulunan kreş ve anaokuluna yapılan zammı ve planlanan yeni binanın yüksek gerilim hattına yakın olmasını protesto etti. Protestoya, veliler ve çocuklar da katıldı.
Türk Sağlık-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Genel Sağlık-İş, Türk Eğitim-Sen, Eğitim Sen ve Eğitim İş, EÜ içerisinde bulunan kreş ve anaokuluna yapılan ücret zammı ile kreş için planlanan yeni binanın yüksek gerilim hattı çevresinde olmasını protesto etti. Sendikalar adına basın açıklaması yapan Türk Sağlık-Sen İzmir Üniversiteler Başkanı Yasemin Zengin, "Çalışanlar, bir yandan kreş ücretlerine yapılan fahiş fiyatların mücadelesini verirken ve bu konuya cevap alamazken diğer yandan yüksek gerilim hattının yanına inşa edilen anaokulu ile ilgili endişeyle başbaşa bırakılmışlardır." dedi.
'AİLELER ENDİŞE İÇİNDE'
Yönetimin konu ile ilgili sergilediği tutumun kabul edilebilir olmadığını söyleyen Zengin, "Kreş ücretlerine yapılan fahiş artışlar, kampüs anaokulu ve kreşinin inşa edildiği alandan geçen yüksek gerilim hattı ile ilgili velilerin yaşadığı endişeye açıklama gelmemesi, kaliteli ve nitelikli kreş bakım hizmeti taleplerine cevap verilmemesi, 'biz istedik, yaparız' mantığı tüm çalışanların tepkisine neden olmuştur. Yeni anaokulu yerleşkesi, yüksek gerilim hattı olan trafonun yanına inşa edilmiş, gerekli izinler bir şekilde alınmış ve çalışanlara anaokulunun taşınacağı bilgisi verilmiştir. Aileler doğal olarak endişe içindedir. Her ne kadar binanın güvenlik ve sağlık açısından bir sorun teşkil etmeyeceği sözel olarak ifade edilse de kurum yetkililerden, çalışanlara ve velilere gerekli açıklama yapılmadığı için, uygunluk belgeleri paylaşılmadığı için, çalışanların endişesi giderilmediği için konu ile ilgili endişe ve tepkiler devam etmektedir. Kurum yetkilileri, derhal ve acil olarak çalışanlara bir açıklama yapmak, çocuklarımıza güvenli ve sağlıklı bir kreş ortamı sağlamak zorundadırlar. Aksi takdirde çocukların can güvenliği ile ilgili gelişen tüm olumsuzluklardan sorumludurlar." diye konuştu.
'ÖRNEĞİ GÖRÜLMEMİŞ ZAM'
Kreş ve anaokulu hizmetlerinin ücretsiz olması gerektiğini savunan Zengin, "Kurumun kreş ücretlerine, diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki kreş ücretleri ile kıyaslandığında neredeyse iki kat oranında fahiş bir artış oranı ile zam yapılmasını görmezden gelmek imkansızdır. Kurum adeta kreş ve anaokulu hizmeti vermekten vazgeçmiş, velileri bezdirme yoluna başvurmuştur. Çalışanlara yapılan zam oranı, kabul edilebilir bir oran değildir. Kurum yetkilileri ile yapılan görüşmelerde, 'Zaten yıllarca zam yapmayı unutmuşuz. Toplu halde zam yapınca göze battı. Yıllar içinde yavaş yavaş zam yapılsaydı da bu ücret ortaya bu şekilde çıkacaktı. Zam yapmasak, ya kapatacağız ya da işletmelere kiraya vereceğiz.' demesi manidardır. Bu cevap, hiçbir çalışanın hakettiği cevap değildir. Rektörlüğün ve Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı'nın, kreş hakkımız üzerinden dayattıkları bu zamları derhal geri çekmesi gerekmektedir. Benzer kurumlarda da farklı gruplarda çalışanlar olmasına karşın Türkiye genelinde örneği görülmemiş bir zam yapıldığı görülmektedir. Bu durum, eşitlik ve hakkaniyet ilkesine aykırıdır." ifadelerine yer verdi.
SENDİKALARIN TALEPLERİ
EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'ın, konu ile ilgili randevu isteklerini görmezden geldiğini söyleyen Zengin, taleplerini şu şekilde sıraladı:
"•Yüksek gerilim hattı civarında yeni açılması planlanan merkezi anaokulu yerleşkesinden vazgeçilerek güvenli ve sağlıklı bir yerde bu yapının inşa edilmesi.
•Eğitim, kültür ve sağlık hizmetlerinin kapasiteye uygun ve nitelikli olması.
•Kreşlere yapılan zamların geri alınması, hattâ kreşlerin ücretsiz olması.
•Kreş hizmetinin belirli bir kontenjan dahilinde değil, toplam çalışan sayısı üzerinden sunulması.
•Bakım hizmeti veren kreşlerde, hem kadın hem erkek çalıştırılması.
•Kreşlerin denetim ilkelerinin belirlendiği yönerge çıkarılmalısı. Kreş denetimlerinin, ebeveynlerin de içinde bulunacağı, sosyal çalışmacı ve ilgili uzmanlar ile SKS tarafından oluşturulan bir kurul ile belli sürelerde yapılması.
•Kreşlerle ilgili yönetmelik ve esasların, net ve uluslararası standartlara uygun olması. Kuruma göre kreş politikaları şekillenmemesi.
•Rektörlük makamının, sendikaların ortak randevu talebine cevap vermesi.
•Rektörlük makamının, kreşin yüksek gerilim hattı yanına inşa edilmesi ile ilgili güvenilirlik belgelerini kamuoyu ile derhal paylaşması." CİHAN